Med de kommende skærpede klimakrav og et generelt ønske om at påvirke byggebranchen i en mere ansvarlig retning, har Bygma og LH Hockerup valgt at indgå et strategisk samarbejde.
Et samarbejde, der skal hjælpe Bygmas kunder med at komme af med affaldstræ og overskudstræ fra byggeriet og skabe arbejdspladser for personer, der står uden for arbejdsmarkedet.
Her er anvendelsen af genbrugte byggematerialer en æstetisk nydelse
Omdrejningspunktet for samarbejdet bliver en socioøkonomisk virksomhed, hvor resttræ fra byggeriet skal blive til nye interimsprodukter der på ny kan indgå i byggeriet og dermed understøtte cirkulariteten og bedre udnyttelse af eksisterende materialer og råvarer, fortæller Lasse Hockerup, der er adm. direktør for LH Hockerup:
– Vi har længe gået med tanken om at lave en socioøkonomisk virksomhed, men har manglet den rette partner – den mener vi, at vi nu har fundet i Bygma. For at lykkes er det vigtigt, at vi har flere led i værdikæden med, så vi sikrer, at der både er mulighed for at modtage resttræ og afsætte de produkter, vi skaber.
Let og gratis
Kernen i samarbejdet er, at Bygmas kunder kan aflevere deres rene affaldstræ og overskudstræ fra byggeriet til LH Hockerup på Sct. Claras Mølle i Roskilde uden øvrige omkostninger end transporten.
Kunden vil så modtage en mængde og CO2-opgørelse, så der er fuld dokumentation på de afleverede materialer. Materialerne vil blive bearbejdet på det socioøkonomiske værksted, hvor der vil blive produceret interimsprodukter, som f.eks. byggepladsgangbroer, interimsdøre, byggepladstrapper mm.
Fra sælger til direktør: Bygmas talentudvikling viser igen sit værd
Bygmas kunder kan vælge, om de ønsker at købe interimsprodukterne til brug på egne byggepladser:
– Det, at vi sammen med LH Hockerup, har skabt en take back-ordning, der både taler ind i en cirkulær- og socioøkonomisk dagsorden, er vi meget stolte af, siger Elnaz Ehsani, der er klima- og bæredygtighedsdirektør i Bygma Gruppen.
– Det betyder, at vores kunder let og gratis kan aflevere deres rene affaldstræ og overskudstræ og samtidig kan få en mængde og CO2-opgørelse, de kan bruge ift. det certificerede byggeri, deres ESG-regnskab og fra sommer af til LCA ift. byggeprocessen. At de så oveni købet har mulighed for at købe de interimsprodukter, der bliver produceret, er et stort plus og taler i den grad ind i den cirkulære dagsorden.
Styrker incitamentet
Elnaz Ehsani fortæller videre, at det for begge parter har været essentielt, at der er styr på dokumentationen, og at kunderne kan få en mængde og CO2-opgørelse på det affaldstræ og overskudstræ, de afleverer.
Stopper efter 19 år – Bygma finder ny direktør i egne rækker
Det betyder nemlig, at det bliver meget mere konkret og håndgribeligt samtidig med, at det giver kunderne et yderligere incitament til at levere træet på Sct. Claras Mølle i Roskilde frem for at sende til bortskaffelse eller anden nyttiggørelse, siger hun:
– Det, at kunderne får mængde og CO2-opgørelse på det afleverede træ, betyder, at de kan modregne det i deres LCA ift. de kommende skærpede klimakrav, da træet går direkte til genbrug. Yderligere betyder det, at hvis kunderne aftager de interimsprodukter, der produceres, så kan de optjene point til det certificerede byggeri, såsom DGNB og Svanemærket byggeri.
Samarbejdet er officielt trådt i kraft 1. januar 2025, og LH Hockerup står i foråret 2025 klar til at modtage affaldstræ og overskudstræ fra byggeriet.