Der var fuldt hus foran hovedscenen på Building Green, da årets tre Det Bæredygtige Element-priser blev uddelt. Og det er der ikke noget at sige til, for det var oplagt at hylde alle ni nominerede – tre ildsjæle, tre løsninger og tre samarbejder, der alle arbejder indgående med det regenerative byggeri og bæredygtighed.
Foran to skarpe konkurrenter vandt Anne Katrine Harders fra Dansk Arkitektur Center ildsjæleprisen for sin konstruktive og undersøgende tilgang til byggeri og arkitektur – noget hun bl.a. har ladet skinne igennem på morgenDAC på Dansk Arkitektur Center.
Gå ud – gør en forskel – vær med, og lad os dele erfaringerne.
Niels Fribo, udviklingsdirektør, Danica Ejendomme
Hun er dertil en af dem, der debatterer og insisterer på bæredygtighed i byggebranchen. I nomineringen til ildsjæleprisen er hun beskrevet som en, der har vist en imponerende udvikling gennem årene ved konstant at stille de udfordrende spørgsmål i forsøget på at skubbe branchen mod en mere lysegrøn fremtid.
På scenen blev hun rost af sidste års vinder af samme pris, Hanne Tine Ring Hansen, der bl.a. sagde:
– Hun er en person, der ikke er bange for at bringe sig selv i spil, også selvom det giver nogle knubs. Hun er helhedstænkende og god til at udfordre os alle sammen. Dertil bestræber hun sig altid for, at projektet bliver lidt bedre end sidste gang.
Selv sagde en tydeligt berørt vinder:
– Jeg bliver rørt, fordi jeg kan se så mange ansigter, så mange mennesker der udfordrer mig og som sætter barren højere hele tiden.
Udover Anne Katrine Harders var også Kirstine Bendtsen fra AKF og Kent Fonseca fra Stark nomineret til ildsjæleprisen.
Nyt liv til to konkrete byggerier
I kategorien Det Bæredygtige Element – Løsningen var det nedrivningen og den nøje planlagte genanvendelse af materialer fra kontorbygningen Nauticon på Sluseholmen, der løb med den fortjente hæder.
Bag projektet står Danica Ejendomme, Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma, Tscherning og Artelia, der tilsammen har et fælles, stærkt fokus på at se og løfte samtlige af de tilgængelige materialer i bygningerne som ressourcer og bevare dem der, hvor de skaber størst værdi.
Nauticon er baseret på en samlet vision om at fremme cirkularitet i byggeriet ved at demontere Nauticon-bygningen og anvende materialerne i nye bygninger. Dette spiller ind i et centralt element af det regenerative byggeri, hvor så mange eksisterende ressourcer udnyttes i stedet for at påvirke planeten med udvinding af nye ressourcer.
Materialerne fra Nauticon vil give nyt liv til to konkrete byggerier under opførelse – en kontorbygning i Aarhus og studio apartments på Sluseholmen i København, som Danica Ejendomme er bygherre på.
Genbrugte ventilationskanaler, kabelbakker, radiatorer, belysningsarmaturer samt mindre dele som glasvægge flytter fra Nauticon-bygningen til den otte etager høje kontorbygning i Aarhus på Europa Plads, mens ca. 250 studio apartments, der er under opførelse på Sluseholmen, får gavn af lysarmaturer fra Nauticon-bygning.
Udviklingsdirektør Niels Fribo fra Danica Ejendomme kom med en direkte opfordring til de tilstedeværende i sin takketale:
– Gå ud – gør en forskel – vær med, og lad os dele erfaringerne.
I løsningskategorien var også murstenen Less fra Egernsund Wienerberger og d Lines genanvendelige greb, armaturer mv. af mærket Re-handle nomineret.
Et unikt samarbejde
Den sidste pris, der blev uddelt på scenen – Det Bæredygtige Element – Samarbejdet – gik til Katrine Østergaard Bang og Birgitte Lindegaard Jensen, der står bag ‘A guide to Danish Architecture. Towards the UN Sustainable Development Goals’, der udkom i foråret.
Bogen består af 60 danske bygge- og byudviklingsprojekter, herunder renoverings- og transformationsprojekter, samt træbyggerier og byrum, som går i samspil med naturen for at opretholde biodiversitetsbalancen, og skabe en balance mellem byliv og livet i naturen.
Bogen er blevet til i et unikt samarbejde mellem en lang række aktører over hele Danmark. Danske tegnestuer blev inviteret til at byde ind med projekter via et Open Call, og ud af 250 indstillede projekter blev de 60 projekter udvalgt.
Det var da også netop vigtigheden af samarbejdet, Birgitte Lindegaard Jensen satte en tyk streg under i sin takketale:
– Hvis vi skal lykkes med den bæredygtige udvikling, så skal vi arbejde sammen.
I denne kategori var også dialogværktøjet Bystart, som Urban Power og Rådet for Bæredygtigt Byggeri har udviklet med støtte fra Realdania, og den gratis platform LCAcollect, som Cowi, Arkitema, Molio, Rambøll og Rådet for bæredygtigt byggeri har udviklet over flere etapper.