I en ny rapport fra Teknologisk Institut vurderer byggeriet, at det er væsentligt at anvende mindre klimabelastende byggematerialer, hvis de skal leve op til kommende års klimakrav. Samtidig efterspørger bygherrerne, rådgiverne og de udførende bedre adgange til viden om disse materialers egenskaber.
Læs også: Ny chef for bæredygtighed: “Det behøver ikke at være så kompliceret”
– De udførende i byggeriet ønsker bedre adgang til mindre klimabelastende byggematerialer. Men ikke for enhver pris, siger direktør Mette Glavind, Teknologisk Institut, og tilføjer:
– Der er en nødvendig konservatisme i byggeriet, fordi vores bygninger skal både være sikre og kunne holde i mange år. Derfor vurderer aktørerne, at det vil øge efterspørgslen af mere bæredygtige byggematerialer, hvis der er bedre tests og dokumentation af materialernes egenskaber og klimaaftryk.
Ikke enige
Mette Glavind fortæller videre, at det – ifølge undersøgelsen – især er rådgiverne og bygherrerne, der har stort fokus på at anvende mindre klimabelastende materialer. Anderledes ser det ud for producenterne og leverandørerne:
– Det rejser det vigtige spørgsmål; hvordan kan vi sikre, at de efterspurgte produkter er på hylderne i byggemarkedet, når vi godt ved, at produktudvikling kan være både dyr og langvarig, lyder det fra Mette Glavind.
– Her skal producenter og leverandører af byggematerialer have inspiration, hjælp og rådgivning fra samarbejdspartnere og eksperter. Herunder hjælp til at udvikle, teste og dokumentere nye og mere bæredygtige byggematerialer, og rådgivning om lovgivning og standarder ifm. udvikling af nye materialer, tilføjer hun.
Bekymrende
Undersøgelsen viser også, at godt en tredjedel af aktørerne i byggebranchen ikke ved, hvad der skal til for at imødekomme klimakravene de kommende år:
– Det er bekymrende, fordi der i øjeblikket er stor debat og fra nogle aktører et stort pres for at få strammet klimakravene generelt. Det er vigtigt, at vi sikrer, at byggebranchens aktører føler sig klædt på til at leve op til klimakravene. Så det tyder på, at der skal mere fokus på efteruddannelse derude, siger Mette Glavind.
Læs også: Miljøpris: Nordisk Råd vil have byggebranchens klimaaftryk ned
237 aktører på tværs af byggebranchen har svaret på undersøgelsen, der er støttet af Uddannelses- og Forskningsstyrelsens under Uddannelses- og Forskningsministeriet.