Med afsæt i stedets historie vil Gladsaxe Kommune skabe klimavenlige rammer om kommunens vuggestue- og børnehavebørn. Børnehuset Grønnegården omfatter nyt og gammelt byggeri ved en af de få tilbageværende gårde fra før 1900-tallet i Gladsaxe.
– Bæredygtighed og stedets ånd og historie er basis for dette byggeri. Vi har brugt masser af massivtræ i konstruktionerne. Det er træ, der under væksten har optage masser af CO2, som fortsat er lagret i træet i børnehuset. Dermed bliver Grønnegården ikke bare CO2-neutralt, men et byggeri, der bidrager positivt til reduktion af CO2, siger Ebbe Wæhrens fra BBP Arkitekter.
Svanemærket CLT
Massivtræ eller mere præcist CLT, krydslamineret tømmer, er produceret af certificeret træ, og CLT har de samme styrkeegenskaber som for eksempel beton og kan generelt erstatte beton i alle dele af byggeriet med undtagelse af fundamentet, som fortsat skal støbes.
– Vi er i fuld gang med at lære danske bygherrer, at der er et alternativ til fx beton med exceptionelle CO2-egenskaber. Træ som byggemateriale udleder ikke CO2, men har optaget CO2 fra atmosfæren under væksten og lagrer denne i byggematerialet. Det er tilmed et meget lettere byggemateriale, som giver store fordele transport- og håndværksmæssigt, da det er meget mere håndterbart, siger direktør Per Thomas Dahl fra CLT Denmark.
CLT Denmark er leverandør af CLT fra østrigske KLH, som sidste år, som det første konstruktionsmateriale i Danmark, opnåede Svanemærke. Elementerne færdigproduceres på fabrik i Østrig med avanceret computerteknologi, som betyder, at CLT’en leveres på danske byggepladser med tolerancer på helt nede på en til to millimeter.