Banebrydende grønnere og lyddæmpende etagedæk på vej

Akustikmålinger på 23 konstruktioner viser, at det er muligt at designe lette biobaserede etagedæk, som sænker bygningsdelens typiske CO2-aftryk med 55-70 % - og som stadig opfylder gældende lydkrav.
https://acdn.dagensbyggeri.dk/article/_pics/119671_1_xl.jpg
https://acdn.dagensbyggeri.dk/article/_pics/119671_1_xl.jpg

Etagedæk i beton er en af de store syndere i bygningers CO2-regnskab. Og selv i det klimavenlige træbyggeri, der skyder op i disse år, er betonhuldæk standardløsningen, som gør det nemt at overholde brand- og lydkrav i etageadskillelsen.

Det er især lyddæmpningen, som er problematisk for etageadskillelser af træ. Danskerne hader naboens småsnak på den anden side af væggen eller overboens slæbende skridt. Nabostøj er naturligt nok et problem i meget ældre byggeri, men også en udfordring i det nye og klimaoptimerede træbyggeri, som skal leve op til nutidige krav for trinlyd og luftlyd.

Derfor er der i de seneste år forsket intenst i at udvikle biobaserede lette etagedæk, som kan sænke klimaaftrykket i etageboliger. Både dem af træ, men også i mere traditionelle betonbyggerier.

For jo større del af den “indvendige” beton, som kan erstattes med træ og biobaserede produkter, desto mere sænkes betonhusets klimaaftryk, lyder rationalet.

Skal vi nå klimamålene, skal etagedækket i spil

Den rådgivende ingeniørvirksomhed Moe har været involveret i meget af forskningen som eksperter i akustik. Nu foreligger resultatet af et større Realdania-støttet udviklingsprojekt:

– I etageboliger står etagedæk ofte for 15-20% af det samlede CO2-aftryk. Hvis vi skal indfri klimamålene for byggebranchen, er det derfor helt naturligt også at kigge på de elementer, der adskiller etagerne, fortæller Steffen Maagaard, markedschef for Bæredygtighed, Energidesign & Indeklima i Moe.

– Det kræver en helt anden tilgang til valg af materialer end det, der i dag er gængs praksis. De biobaserede materialer skal i højere grad på banen, og derfor har vi også i projektet arbejdet med at minimere materialeforbruget.

Sænker CO2-aftrykket med 55-70%

Det omtalte projekt er “Fremtidens biobaserede etagedæk”, som har været en del af Realdania By & Bygs forsøgsbyggeri “Mini CO2 Etagehus Træ” i Fredericia.

Her har netop etagedækket været en vigtig del af forsøgsbyggeriet.

Moe, JaJa Architects og CG Jensen har sammen konstrueret 23 primært biobaserede opbygninger – 14 ribbedæksløsninger og 9 CLT-løsninger.

Målet har været, at mindske klimabelastningen fra etagedækket mest muligt, men så det stadig overholdt bygningsreglementets krav.

Gennem sidste efterår er de 23 etagedæk blevet akustiktestet på DTU i Lyngby. Ifølge Jan Christensen, koncernkompetencechef for Akustik i Moe, er resultaterne særdeles lovende.

De fleste af de testede CLT- og ribbedæksløsninger overholder nemlig lydkravene i bygningsreglementet og kan samtidig reducere CO2-aftrykket med 55-70% i forhold til en typisk huldæksløsning i beton med et fjedrende lag af stenuld.

– Som akustiker er jeg umådelig godt tilfreds med resultatet. Jeg tør godt kalde det banebrydende, at vi her har testet materialer og opbygninger, der ikke normalt er en del af værktøjskassen, når vi skal skabe tilfredsstillende lydisolation. Derfor kan disse undersøgelser snildt bane vejen for en grønnere praksis på det akustiske område, siger Jan Christensen.

Løsninger, der ikke er set før

I udviklingsprojektet er der forsøgt kombinationer med utraditionelle komponenter og konstellationer. Der er f.eks. brugt materialer som sand og træfiberisolering til at opnå de akustiske egenskaber.

– I projektet blev det forsøgt at gå helt til kanten i forsøget på at reducere klimaaftrykket, og derfor var det ikke overraskende, at visse løsninger ikke kunne overholde de gældende lydkrav. Det gælder bl.a. visse ribbedæksløsninger med synligt træ, lyder det fra Moe.

En af løsningerne, der bestod prøven, var den ribbedæksløsning med synligt træ, der skal bruges i det femetagers Mini CO2 Etagehus Træ. Og etagedæksopbygningen har allerede tidligere klaret den tilsvarende brandtest.

Ud over, at synligt træ ofte er et æstetisk ønske, har ribbedækket den fordel, at træforbruget i den bærende del er under halvt så stort som i CLT-løsningerne.

Et vigtigt aspekt ved ribbedæksløsningen med synligt træ er, at mange ofte foretrækker at kunne se træet. Og samtidig er ribbedækket så effektiv en konstruktion, at træforbruget i den bærende del er halvt så stort, som i de massive CLT-løsninger.

Relateret indhold