AART udvikler biobaseret indervæg, der kan bruges igen og igen

Den fleksible indervæg har potentiale til at reducere CO2-omkostningen i både nye og eksisterende bygninger og giver nye muligheder for fleksibilitet i driften af fremtidens kontorbyggerier.
Indervæggen er blevet testet for lydtransmitterende egenskaber, hvor resultaterne viser, at den overholder BR-krav mellem kontorer med lignende funktioner. Moe har laboratorietestet væggen på DTU til en luftlydsreduktion på 43 dB. Foto: AART.
Indervæggen er blevet testet for lydtransmitterende egenskaber, hvor resultaterne viser, at den overholder BR-krav mellem kontorer med lignende funktioner. Moe har laboratorietestet væggen på DTU til en luftlydsreduktion på 43 dB. Foto: AART.

Sammen med Aarhus Kommune, Boligforeningen Århus Omegn, Moe og med støtte fra Realdania har har AART architects udviklet en biobaseret indervæg, som gør det muligt at opføre, drifte og indrette bygninger mere klimavenligt.

Indervæggen er opbygget af moduler, der kan sættes sammen og skilles ad igen uden, at materialerne skal udskiftes eller skrues fra hinanden. Arbejdet kan dermed udføres hurtigt og ikke-destruktivt, så modulerne kan indgå direkte i en ny indervæg – i modsætning til en traditionel gipsvæg, der typisk vil tage flere dage at montere eller demontere, og hvor langt størstedelen af materialet går til spilde.

– Med vores nye indervæg har vi skabt et innovativt og klimavenligt alternativ til den traditionelle gipsvæg. Med sit modulære og biobaserede design opfylder indervæggen fremtidens krav om bæredygtige materialer og større fleksibilitet. Desuden er væggen ikke udelukkende relevant for nybyggeri generelt, men kan også bruges i de eksisterende bygninger, vi har og skal blive ved med at bruge i fremtiden, lyder det fra Stephanie Carr, bæredygtighedsansvarlig i AART.

Deler viden og erfaring

Målt i vægt er 97 % af indervæggen konstrueret af biobaserede materialer, som binder CO2 i konstruktionen. Kombinationen af modularitet og biobaserede materialer har således potentiale til at skabe store CO2-besparelser i driften af fremtidens kontorbyggerier.

Og ifølge Stephanie Carr ligger der et stort potentiale for at videreudvikle indervæggen:

– Vi ønsker at invitere andre arkitekter, konstruktører, ingeniører og andre aktører i byggebranchen til at tage del i den videre udvikling. Derfor har vi valgt at dele den viden og erfaring, vi har erhvervet os i jagten på en bæredygtig og flytbar indervæg, med et white paper, der beskriver væggens opbygning og effekter.

Et bidrag til kommunens klimaindsatser

I Aarhus Kommune ser man også et stort potentiale, fortæller projektleder Lene Hedemark:

– I de kommende år bliver der behov for bæredygtige alternativer og ny teknologi for at løse klimaudfordringerne – og byggebranchen har især en stor rolle at spille. Hos Aarhus Kommune ser man udviklingen og implementeringen af den alternative indervæg som et bidrag til kommunens klimaindsatser inden for både nybyggeri og udvikling af eksisterende bygninger.

Indervæggen blev vist frem for første gang til dette års Building Green-konference i Aarhus i juni.

Relateret indhold