Blandt andre danskere partnere som VisBlue, Cowi og Geco Global er forskere fra Aarhus Universitets (AU) med i et stort, internationalt forskningsprojekt, der blandt andet skal udvikle nye beslutningsværktøjer til renovering med bæredygtighedscertificering. Værktøjerne skal udvikles og afprøves direkte ved udformningen af Aarhus Universitets nye campus, Universitetsbyen, der bliver bygget på Kommunehospitalets gamle arealer.
– Aarhus Universitet er meget begejstret for at deltage i projektet både som forskningsinstitution, der bidrager med ny viden og nye værktøjer til byggeriet og ved rent fysisk at drive et Living Lab i projektet – et storskala laboratorium, hvor vi med udgangspunkt i et stort renoveringsprojekt indhenter reel erfaring med de værktøjer, vi udvikler, siger Eskild Holm Nielsen, dekan for Faculty of Technical Sciences, Aarhus Universitet.
150 mio. kroner i støtte
Projektet, der går under navnet Probono og løber i de næste 5 år, er støttet af EU’s rammeprogram for forskning og innovation, Horizon 2020, med 20,2 mio. euro (ca. 150 mio. kr.) og har i alt 47 partnere fra hele Europa.
Ambitionen med Probono er at udvikle og afprøve løsninger til design, konstruktion og drift af nye og/eller renoverede ‘grønne kvarterer’ (Green Building Neighborhoods, GBN), som har positiv energibalance, og som ikke udleder CO2. Alt sammen som del i en bæredygtig, grøn byudvikling.
Denne udvikling foregår i de såkaldte Living Labs, som projektet etablerer i alt seks af i Madrid, Dublin, Porto, Bruxelles, Prag og altså Aarhus.
Begrænset forskning på området
I Aarhus tager projektet således udgangspunkt i AU’s renovering af Kommunehospitalet, der har et samlet bygningsareal på 143.306 etagemeter, og universitetets principper for bæredygtige byggerier med et sundt indeklima, som understøtter forskning og studiemiljø.
– AU gennemfører DGNB-certificering for Universitetsbyen som byområde og for bygningerne heri, men AU skal samtidig være drivkraft for at skabe evidens og eksempler på alt fra materialer og genbrug til nytænkende forretningsmodeller, fortæller Aliakbar Kamari, adjunkt på Institut for Byggeri og Bygningsdesign og en af lederne af den danske del af projektet.
– Der findes mange eksempler og meget forskning fra renovering af eksempelvis folkeskoler, men det er meget begrænset med forskning i, hvordan et universitets inde- og udemiljøer kan skabe sundere, mere effektive og bæredygtige forsknings- og læringsmiljøer. Det håber vi at opnå med dette projekt.
Læs også: DEAS sætter DGNB-certificering af ‘bygninger i drift’ op i gear
Projektets 47 partnere er fordelt på 15 forskellige lande. Det er forskere fra Institut for Byggeri og Bygningsdesign og Institut for Elektro- og Computerteknologi, der leder den danske del af projektet. Derudover deltager forskere fra Institut for Miljøvidenskab, AU Center for Digitale Tvillinger, Digit samt AU Bygninger.
Projektet koordineres af Acciona Engineering i Spanien.