Vinderen af Bygherreprisen 2016 er fundet

Efter et tæt opløb med tre meget stærke nominerede løb Region Sjælland af med Bygherreprisen 2016 for Nyt Psykiatrisygehus Slagelse.
Bygherreprisen 2016 er blevet uddelt til Region Sjælland for Nyt Psykiatrisygehus Slagelse. Pressefoto.
Bygherreprisen 2016 er blevet uddelt til Region Sjælland for Nyt Psykiatrisygehus Slagelse. Pressefoto.

Bygherreforeningen kan i en pressemeddelelse løfte sløret for, at Region Sjælland med Nyt Psykiatrisygehus Slagelse har vundet Bygherreprisen 2016.

Indstillingerne til prisen var ifølge bedømmelseskomitéen af meget høj kvalitet og nomineringsfeltet med Nyt Psykiatrisygehus Slagelse, Carlsberg Byen og Danmarks Tekniske Universitet var usædvanligt stærkt.

Når Region Sjælland vandt prisen, skyldes det kombinationen af en stærk strategi, en kompetent bygherreorganisation samt et innovativt og helstøbt byggeri, som blev afleveret inden for de afsatte rammer.

Stærk bygherrepræstation

Det hører med til vurderingen, at Region Sjælland systematisk har opbygget en stærk og kompetent bygherreorganisation med klare spilleregler for samarbejdet med beslutningstagere og brugere. Regionen har for eksempel også bygget en børne- og ungepsykiatrisk afdeling i Roskilde med helende arkitektur og skal i gang med byggeriet af Universitetshospital Køge med en samlet entreprisesum på 20 milliarder kroner.

– Region Sjælland har med Nyt Psykiatrisygehus Slagelse vist en stærk bygherrepræstation, der virkeliggør den regionale behandlingsstrategi – recovery – ved at omsætte den til et godt byggeri, som indeholder fine detaljer og tænksomme nedslag, og hvor livskvalitet kombineres med behandling og sikring. Opgaven var bundet, ambitionen var høj, og resultatet er et international referencebyggeri, siger Palle Adamsen, direktør i Lejerbo og medlem af bedømmelseskomitéen.

Bygherrer på topniveau

Den regionale recovery-strategi om, at de psykiatriske patienter skal behandles og efterfølgende kunne klare sig selv, var et stærkt pejlemærke for udvikling af projektet og lå til grund for idekonkurrence og patientinddragelse. Strategien kommer ifølge bedømmelseskomitéen i særlig grad til udtryk i den fysiske plan, hvor balancen mellem værelser, fællesrum og udearealer har til formål at give patienterne ro og mod til at bevæge sig ud blandt andre mennesker.

Den gennemførte implementering ses i alle detaljer i det endelige byggeri, hvor der er arbejdet med farver, lyd og kunst i arkitekturen. Desuden har en høj grad af innovation præget projektet, herunder blandt andet specielt udviklede senge, info-skærme og LED-belysning.

– Alle de tre nominerede er bygherrer på topniveau, men det som i særdeleshed imponerede med psykiatrisygehuset var, at alt ned til mindste detalje var gennemtænkt og gennemsyret af recovery-strategien. Graden af innovation er bemærkelsesværdigt i dette projekt. En stram økonomi og tidsplan udelukker heldigvis ikke grundlæggende udvikling, som kommer brugerne til gode. Det er på alle måder byggeri i international særklasse, siger Henrik Mielke, CEO i Enemærke og Petersen og bestyrelsesmedlem i BoligfondenKuben, som uddeler Bygherreprisen i samarbejde med Bygherreforeningen.

Handler om visioner

Nyt Psykiatrisygehus Slagelse er ikke kun et nyt sygehus, men også en sammenlægning af psykiatriske afdelinger i hele regionen. Bygherreorganisationen er lige nu i indkøringsfasen, hvor teknologier i huset skal tilpasses, og hvor de mange forskellige brugere skal finde sig til rette i nye omgivelser.

– Byggeri er meget mere end fysik og byggeteknik. I dette projekt ser vi et godt eksempel på, at byggerier også handler om visioner, organisationsforandring og proces. Nyt Psykiatrihospital Sjælland har arbejdet målrettet med inddragelse af patientgrupper og medarbejdere for at planlægge fremtidssikrede behandlingsrammer og en moderne arbejdsplads med fokus på patienternes behov, siger Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen og medlem af bedømmelseskomitéen.

Relateret indhold