Villaejere udnytter polsk arbejdskraft

Undersøgelse viser, at polske byggearbejdere på større byggerier i gennemsnit får en løn, der ligger indenfor overenskomsten. Det er ikke tilfældet ude på villavejene.
Mens de polske håndværkere på de store pladser typisk aflønnes inden for overenskomsten, ser det værre ud for de håndværkere, der arbejder med de minder opgaver hos landets husejere. Foto: Colourbox.
Mens de polske håndværkere på de store pladser typisk aflønnes inden for overenskomsten, ser det værre ud for de håndværkere, der arbejder med de minder opgaver hos landets husejere. Foto: Colourbox.

Udenlandsk arbejdskraft i bygge- og anlægsbranchen har igennem flere år været genstand for debat, men der har manglet håndfast viden om de udenlandske arbejdstageres forhold.

En ny undersøgelse fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) viser, at polske udstationerede på større byggerier i gennemsnit får en løn, der ligger indenfor overenskomstrammen – dog lavere end danske håndværkere – mens det samme ikke er tilfældet ude på villavejene.

Mange udenlandske virksomheder forstår ikke fagforeningernes rolle og det tætte partssamarbejde om overenskomsterne.

Søren Kaj Andersen Centerleder, FAOS

Bag undersøgelsen står adjunkt Jens Arnholtz og centerleder Søren Kaj Andersen fra FAOS, som er tilknyttet Sociologisk Institut, Københavns Universitet.

Undersøgelsen viser, at lønniveauet varierer meget mellem forskellige grupper af udstationerede. Groft sagt kan polakkerne inddeles i to forskellige grupper. Dem der arbejder for større virksomheder på de store pladser, og dem der arbejder for de små virksomheder ude på villavejene.

Må selv betale

Den første gruppe er i et vist omfang overenskomstdækket, og deres timeløn ligger i gennemsnit på 119 kroner, hvilket er i tråd med overenskomstens mindstebetalingssats. Det er dog stadig langt under de omkring 170 kroner i timen som en dansk bygningsarbejder gennemsnitligt får. Den anden gruppe er sjældent overenskomstdækket og ligger med en gennemsnitsløn på 83 kroner i timen.

Nogle udstationerede arbejdstagere får bolig og transport betalt og får en løn, som de selv synes er passende, når det danske omkostningsniveau tages i betragtning. Andre må selv betale bolig og transport, når deres arbejdsgiver sender dem ud, og selvom deres løn umiddelbart virker høj i forhold til deres hjemlands lønniveau, så oplever de den som lav, når alle udgifterne ved udstationeringen tages i betragtning.

Bevidst snyd

Der er mange forskellige årsager til, at der opstår problemer omkring de udenlandske virksomheder i bygge- og anlægsbranchen. Der kan være tale om bevidst snyd, men der er også tale om dårligt forberedte – og dårligt rådgivede – udenlandske virksomheder, der snubler i reglerne og løber ind i konflikter og fagretslige sager:

– Det er specielt overenskomsterne, der giver udfordringer. For mange udenlandske virksomheder er det uvant og anderledes, at regulering af løn og ansættelsesvilkår næsten udelukkende ligger i overenskomsterne. De forstår ikke fagforeningernes rolle og det tætte partssamarbejde om overenskomsterne. Det udfordrer ikke bare de udenlandske virksomheder, men også fagforeningerne og arbejdsgiverorganisationerne, siger Søren Kaj Andersen.

Relateret indhold