Folketinget har torsdag afskaffet en regel, der i mange tilfælde har pålagt vikarbureauet at betale dagpengesatsen for de tre første ledighedsdage, når et vikariat er slut. Med afskaffelsen får vikarbranchen et stort ønske opfyldt. Det vil hjælpe flere ledige i job, vurderer Dansk Erhverv.
I dag skal vikarbureauerne i mange tilfælde betale dagpengesatsen for de tre første ledighedsdage (G-dage), når en vikar – der er medlem af en A-kasse – stopper i et vikariat. Det betyder, at det i mange tilfælde ikke kan betale sig at give en ledig person et korttidsvikariat, og konsekvensen er, at den ledige går glip af en beskæftigelsesmulighed, og vikarbureauet går glip af en potentiel god medarbejder.
Endelig lyttet
– Vi er meget glade for, at der endelig er blevet lyttet til branchen. Fremover vil det bedre kunne betale sig at give ledige chancen for at bide sig fast på arbejdsmarkedet gennem et kortidsvikariat. I dag har vikarbureauets tvungne betaling af G-dage i mange tilfælde spist hele fortjenesten ved at give en ledig et korttidsvikariat. Ændringen af reglerne vil afgjort give beskæftigelsesmuligheder for flere ledige, siger sekretariatschef for Vikarbureauernes Brancheforening i Dansk Erhverv, Jakob Tietge.
Den første af de tre G-dage fjernes fra 1. januar 2015, den anden fra 1. januar 2017 og den sidste fra 2018.
Malurt
Den lange udfasning af G-dagene drypper lidt malurt i bægeret for vikarbureauerne:
– Man får først den fulde positive effekt af at fjerne G-dagene – som reelt er en skat på at formidle arbejde – når den er helt fjernet. Derfor er det da ærgerligt, at man ikke høster gevinsten meget hurtigere, når nu beslutningen om afskaffelse alligevel er taget. Det vil vi gerne opfordre politikerne til at se på igen, så vi hurtigere kan hjælpe flere ledige i job, siger Jakob Tietge, der også undrer sig desuden over, at man har valgt, at vikarbureauer og andre arbejdsgivere, fortsat kun skal betale tre G-dage for ledige, der er på den midlertidige arbejdsmarkedsydelse, som løber frem til 1. juli 2016.
Ikke logisk
Han peger på, at ikke mindst personer på arbejdsmarkedsydelse, der jo har opbrugt deres almindelige dagpengeret, i særlig grad har brug for at få chancen på arbejdsmarkedet:
– Det virker ikke særlig logisk, at arbejdsgiverne kun for denne gruppe udsatte ledige fortsat skal betale tre G-dage, hvis den ledige har korttidsbeskæftigelse under deres ledighedsperiode, siger Jakob Tietge.
Beskæftigelsen hos vikarbureauerne er siden 2009 steget med næsten 40 procent, mens den generelle beskæftigelse på arbejdsmarkedet i samme periode er faldet cirka to procent. De vikaransatte udgør nu cirka én procent af den samlede beskæftigelse i Danmark.