Ifølge Danske Regioners prognose vil der i 2025 mangle ca. 70.000 faglærte. Det er en uholdbar situation, mener landets store bygherrer. Derfor lancerer Bygherreforeningen et nyt videnscenter, som skal hjælpe bygherrer, erhvervsskoler og entreprenører til at skabe flere praktikpladser på de store byggeprojekter. Det sker med støtte fra Region Sjælland, Region Hovedstaden og Grundejernes Investeringsfond.
– Det er hjælp til selvhjælp. Byggeriet er landets fjerdestørste branche. Og mangel på arbejdskraft vil skabe flaskehalse og give uhensigtsmæssige prisstigninger inden for byggeriet. Det kan få negative konsekvenser for hele samfundsøkonomien. Vi har også i de kommende år brug for mange faglærte til de mange byggeprojekter, som planlægges rundt om i landet for bl.a. at håndtere tilflytningen til de store byer og sikre den grønne omstilling, siger direktør Henrik L. Bang fra Bygherreforeningen.
Klausuler ikke nok
Det er normalt entreprenører og erhvervsskolerne, som håndterer uddannelsen af lærlinge. En af udfordringerne har dog været at skaffe nok praktikpladser. Her har særligt de offentlige bygherrer skubbet bag på ved typisk at skrive krav om lærlinge og praktikpladser ind i de kontrakter de indgår med deres entreprenører på de store byggeprojekter. Såkaldte sociale klausuler.
Men en ting er at lave en kontrakt. Noget andet er at udmønte den i praksis. Der er ofte behov for at koordinere og binde enderne sammen. Og her kan bygherrerne have brug for hjælp til at sætte samarbejdet på skinner.
– Selvom mange af vores medlemmer ønsker at tage et socialt ansvar og stiller krav om, at der uddannes unge på deres byggeprojekter, så er der en række barrierer for, at det sker i praksis. Derfor lancerer vi et nyt initiativ, hvor vi hjælper bygherrer, erhvervsskoler og entreprenører til at arbejde bedre sammen om den fælles indsats, forklare direktøren.
Hjælpe til at estimere
Bygherreforeningen igangsætter et nyt projekt til 4,5 millioner kroner som bl.a. betyder ansættelsen af to nye medarbejdere, der skal støtte lokale initiativer og skabe dialog omkring mulighederne for elevpladser på de store byggeprojekter. Konsulenterne kan bl.a. hjælpe med at estimere potentialet for elevpladser på det konkrete projekt og støtte i udformning af krav til udbudsmaterialet. Målet er at bistå 20 bygherrer og lande 150 ekstra praktikpladser på Sjælland og i Hovedstaden. Når ordningen forhåbentligt bliver en succes, kan den bredes ud til hele landet.
PensionDanmark viser vejen
En af landets store bygherrer, PensionDanmark, kan nikke genkendende til, at der skal gøres en aktiv indsats for at sikre, at der kommer flere lærlinge på de store byggeprojekter. Pensionsselskabet havde 80 lærlinge på deres byggepladser ifølge deres årsopgørelse fra 2018.
– Som ansvarlig bygherre mener vi, at det er vigtigt hele tiden at bidrage til uddannelsen af næste generation af håndværkere. Uden dygtige håndværkere kan vi ikke bygge, siger projektdirektør Jens Breinholt, PensionDanmark.
Han forklarer, at PensionDanmark ofte udbyder sine opgaver i totalenterpriser og at pensionsselskabet har indgået aftale med Region Hovedstaden og Region Sjælland om at formidle kontakter til deres totalentreprenørers fagentreprenører således at muligheden for lære- og praktikpladser i byggeprojekterne afdækkes.
– De tekniske skoler har således mulighed for at se, hvilke fag og firmaer vi har på vores byggepladser så kontakt kan skabes for den videre dialog om lære- og praktikpladser. På udvalgte byggepladser skilter vi med store bannere og opfordrer interesserede unge til at tage kontakt til de tekniske skoler vedrørende lære- og praktikpladser. Vi stiller krav til vores entreprenører om at de tager et passende antal lærlinge og på alle vores byggepladser følger vi løbende op på antallet af beskæftigede lærlinge, forklarer Jens Breinholt.
Han oplever generelt, at det hjælper at skabe fokus på værdien af lærlinge hos entreprenørerne på deres byggeprojekter og at det betyder at der beskæftiges en del lærlinge på byggepladserne.
Hjælp og vejledning
Og det er netop sådanne aktiviteter, som Bygherreforeningens nye projekt kan hjælpe byggeriet i gang med, fortæller Henrik L. Bang fra Bygherreforeningen:
– Metroselskabet og Hovedstrandens Letbane har igangsat meget selv. Ikke alle bygherrer har samme volumen eller kan varetage samme setup i samarbejde med deres entreprenører. Bygherrer kan både få bedre resultater og spare tid og penge ved at få hjælp fra vores konsulenter. Det er jo en gevinst for alle, siger han.