Delmål for træ i byggeriet
- Frem til 2020 vil 50 procent af al nybygning være træbaseret. Det er positivt, hvis der kan indgå en form for rapportering om klimapåvirkningen til byggeprojekter inden 2020.
- Fra 2020 vil 50 procent af al nybygning være træbaseret og bør også omfatte en slags rapportering om klimapåvirkning (en klimadeklaration).
- Fra 2022 vil man prioritere nye konstruktioner med mindst mulig påvirkning af rammer og bærende dele (ved hjælp af LCA/EPD eller lignende).
- Fra 2025 prioriteres nybyggeri med mindst mulig klimapåvirkning fra hele konstruktionen (ved hjælp af LCA/EPD eller lignende).
KØBENHAVN: Hvis politiske beslutningstagere tør sætte en strategisk retning for mere træ i byggeriet, kan der tages store skridt fremad. Det er den svenske kommune Växjö med sine 93.000 indbyggere et eksempel på. Her er overliggeren sat højt .
I 2018 præsenterede de strategien “Växjö – Europe’s first modern wood city“, som er kommunens tredje udspil (også i 2005 og 2013). Strategierne er lokale nedslag af et fælles nationalt udspil fra 2004, der ville sætte skub i træets indtog i byggebranchen.
En strategi kan nemt være fugle på taget, men ikke i Växjö hvor det rent faktisk virker, lød det i videobidraget fra Sverige.
– Hele det politiske styre tror på meget på strategien, fortæller Catharina Winberg, formand for Växjö Kommunföretag AB og medlem af kommunalbestyrelsen, i forbindelse med Build in Wood konferencen i København.
Fordi der er tale om en langsigtet plan, som nyder bred lokalpolitisk opbakning, kan hele kommunen langtidsplanlægge efter strategiens retningslinjer. Ifølge Catharina Winberg medfører det, udviklingen tager fart, byen bliver mere attraktiv og at nye virksomheder skyder op.
Det helt overordnede mål i Växjö er øget bæredygtig og et mindsket klimaaftryk. Flere træbyggerier er blot en af flere veje fremad, der tilsammen har givet pote.
– Fra 1993 til 2018 har vi set en CO2-reduktion på 59 procent pr. indbygger, fortæller Catharina Winberg.