Vanvittigt at tale om ophedning i byggeriet

Dansk Byggeris cheføkonom peger blandt andet på, at lønstigningerne i bygge- anlægssektoren er de laveste på DA-LO området.
Dansk Byggeri er langt fra enig, når Nykredit skyder behovet for BoligJobordningen ned. Foto: Colourbox.
Dansk Byggeri er langt fra enig, når Nykredit skyder behovet for BoligJobordningen ned. Foto: Colourbox.

Det er ikke svært at blive forvirret på et højere plan, når man ser debatten om genindførelse af håndværkerfradraget.

Senest har realkreditinstituttet Nykredit meddelt, at byggesektoren er den eneste sektor, hvor manglen på arbejdskraft så småt er begyndt at melde sig. På den baggrund kalder Nykredit det “utidigt” at forlænge BoligJobordningen:

Vi ser i bygge- anlægsbranchen mere og mere en todelt branche, hvor de store virksomheder primært er beskæftiget inden for anlægsområdet, hvor der er en stigende tendens.

Bo Sandberg Cheføkonom i Dansk Byggeri

– En forlængelse af BoligJobordningen risikerer således også at gøre mere skade end gavn på dansk økonomi, lyder det i en kommentar fra chefanalytiker i Nykredit, Tore Stramer.

Men forleden var Dansk Byggeri ude med en opfordring til at forlænge ordningen, da cheføkonom Bo Sandberg understregede, at fremgangen i den sæsonkorrigerede byggebeskæftigelse “hverken ændrer behovet for eller effekten af BoligJobordningen”.

Vildfarelse

– Det er en vildfarelse at tro, at Boligjobordningen kan reduceres til et konjunkturredskab. Den har tværtimod primært en række positive strukturelle formål. Sort arbejde gøres hvidt, produktivitet forbedres og arbejdsudbud øges. Værdien af vores boligmasse, som udgør cirka 43 procent af nationalformuen, fastholdes. Og så er det naturligvis en positiv sideeffekt, at også beskæftigelsen stiger, ikke mindst i landets yderområder og i de fortsat krisemærkede små og mellemstore håndværksvirksomheder, sagde Bo Sandberg.

Han peger ikke mindst på, at de permanente og langt mere generøse svenske ordninger, RUT og ROT har en støtteprocent på 50 og et loft på 50.000 svenske kroner pr. person.

Vanvittigt

Bo Sandberg siger nu til Dagens Byggeri, at det er vanvittigt, at nogen kan tale om “overophedning” på et tidspunkt, hvor bygge- anlægssektoren er den branche inden for DA-området, hvor timelønningerne stiger mindst.

– Inden for byggeriet er timelønstigningen 0,8 procent årligt, og det er milevidt fra en flaskehalssituation. Dansk Byggeri ser ikke en risiko for flaskehalse, så langt øjet rækker. Vi ser i bygge- anlægsbranchen mere og mere en todelt branche, hvor de store virksomheder primært er beskæftiget inden for anlægsområdet, hvor der er en stigende tendens. Men det andet segment er underskoven af mindre virksomheder, og det er netop dem, der har gavn af BoligJobordningen. Hos dem er der ikke ligefrem optimisme at spore eller beskæftigelsesfremgang, siger Bo Sandberg, der efterlyser saglighed i debatten om BoligJobordningen.

Relateret indhold