Ambercon med base i nordjyske Støvring har ændret regnskabsperiode, så det fremadrettet følger kalenderåret. Det seneste regnskabsår – som altså kun viser en otte måneders periode – er netop offentliggjort og viser klar forbedring i forhold til tidligere. Tallene er igen grønne efter fem år med underskud.
Trods den kortere regnskabsperiode er omsætningen øget fra 204,2 millioner kroner i 12 måneders-regnskabet i 2015/16 til 206,8 millioner kroner i otte måneders-regnskabet i 2016. Samtidig er et minus på 7,7 millioner kroner i 2015/2016 nu vendt til et plus på 26,3 millioner kroner før skat.
Vi har ganske vist masser af ordrer, men det betyder ikke, at vi ikke har luft til at tage nye opgaver ind, der skal leveres i 2017.
Adm. direktør Torben Enggaard Ambercon
– Vi er meget tilfredse med de resultater, som ledelse og medarbejdere i Ambercon har nået på relativ kort tid. Det er knap 16 måneder siden, at vores turnaround blev igangsat, og i den periode er der sket en omfattende reorganisering. Godt teamwork, hvor to plus to giver mere end fire, gennemtrænger virksomheden, og det har blandt andet resulteret i en langt højere medarbejdertilfredshed. Derudover har vi udviklet flere nicheprodukter, som markedet har taget rigtig godt imod, forklarer bestyrelsesformand Torben Simonsen i en pressemeddelelse.
Moderne fabrik
Ambercon råder over en moderne elementfabrik i Støvring syd for Aalborg, som blev indviet i 2008 kort før krisens start, og den store investering fik negativ indflydelse på virksomhedens driftsresultater i årene efter.
I dag er ulemperne ifølge koncernen selv vendt til fordele, og de tidssvarende produktionsfaciliteter er blevet en af virksomhedens største forcer, da de giver mulighed for en meget høj kapacitetsudnyttelse og forskellige nicheproduktioner:
– Vi har arbejdet på at opnå en markant bedre udnyttelse af vores moderne produktionsfaciliteter og vores erfarne medarbejderes kompetencer. Her kan vi i al beskedenhed i dag noget helt unikt, og det er en af årsagerne til, at vi nu kan præsentere et resultat, der ligger på niveau med de bedste i branchen med en overskudsgrad på 13 procent, siger Torben Enggaard, som i december 2015 vendte tilbage som adm. direktør for virksomheden.
Udnytter kompetencer bedre
Direktøren tilføjer, at det er en positiv spiral, der er sat i gang. Produktionsprocessen er blevet langt mere lean og kvaliteten er forbedret. Det har både frigjort ressourcer til at øge serviceniveauet over for kunderne, men også til at øge Ambercons nichekompetencer inden for facadeelementer, der kan frigøre håndværkernes tid på byggepladsen:
– Efterhånden som aktivitetsniveauet i byggeriet stiger, og håndværkerressourcerne bliver mere og mere knappe, øges efterspørgslen efter mere færdige facadeelementer, der kun kræver et minimalt antal håndværkertimer på byggepladsen. Her har vi haft succes med at udvikle nogle produkter, som udnytter vores kompetencer bedre, og det har bidraget positivt til vores bundlinje, siger Torben Enggaard.
Det stigende aktivitetsniveau har også ført til en række nyansættelser. Antallet af medarbejdere er de seneste 12 måneder øget fra 187 helårsværk til 207 svarende til en stigning på mere end 10 procent.
Stadig ledig kapacitet i 2017
Ordrebeholdningen hos Ambercon er rekordstor, men der er stadig kapacitet til yderligere.
– Betonelementbranchen beskyldes i øjeblikket for at have alt for lange leveringstider og herved lægge en dæmper på væksten i byggeriet. Men det er altså ikke tilfældet hos os. Vi har ganske vist masser af ordrer, men det betyder ikke, at vi ikke har luft til at tage nye opgaver ind, der skal leveres i 2017. Her har vi en meget agil produktion, da vi kender til vigtigheden af at have ledig kapacitet til vores kernekunder, slutter han.
