Begrebet “social dumping” bruges i flæng – og alt for ofte uberettiget. Det mener Dansk Arbejdsgiverforening (DA), hvorfra Avisen.dk har talt med underdirektør Erik Simonsen. Det kommer i forlængelse af en stor undersøgelse, der viser, at halvdelen af danskerne mener, at østeuropæisk indvandring skader den danske økonomi.
Her mener DA, at danskerne generaliserer for groft, og her spiller udtrykket “social dumping” en negativ rolle.
– Der er nogen, også i fagbevægelsen, der taler om social dumping som et spørgsmål om, at man ikke har fået endog meget høje lønninger, som ligger langt over de mindstelønninger, som er aftalt i overenskomsterne, siger Erik Simonsen til Avisen.dk.
Han fremhæver, at langt de fleste østeuropæiske EU-borgere i Danmark arbejder inden for overenskomsternes rammer, og derfor er det forkert – og ligefrem krænkende – at tale om social dumping.
– Man fremstiller de her mennesker på en måde, som ikke er rimelig, siger han.
Avisen.dk har også talt med Gunde Odgaard, sekretariatschef i 3F?s bygge,- anlægs- og trækartel, og han genkender problematikken.
Gunde Odgaard fremhæver dog, at social dumping også handler om, at udenlandske arbejdstagere ikke forstår deres rettigheder eller føler sig presset til ikke at kræve det, de har ret til.
– Spørgsmålet er, at om de får mulighed for at bruge overenskomsten. Vores overenskomster er jo aktive værktøjer, som man skal forstå og bruge, siger han således.