Udenlandske vandhaner får lettere adgang

Det bliver lettere for såvel danske som udenlandske producenter af vandhaner at markedsføre deres produkter i Danmark.
Med den nye bekendtgørelse, der trådte i kraft i juli 2016, har det været hensigten at tilnærme den danske regulering til reguleringen i de nabolande, som vi normalt sammenligner os med, siger ministeren. Foto: Colourbox.
Med den nye bekendtgørelse, der trådte i kraft i juli 2016, har det været hensigten at tilnærme den danske regulering til reguleringen i de nabolande, som vi normalt sammenligner os med, siger ministeren. Foto: Colourbox.

Transport- og Bygningsminister Hans Chr. Schmidt oplyser i et svar til Trols Ravn (S), at han ikke forventer, at den nye bekendtgørelse presser danske vandhaneproducenter ud af markedet, når det fremover bliver lettere at få udenlandske producenter ind på markedet.

Ministeren henviser til, at danske producenter af byggevarer i kontakt med drikkevand sælger og markedsfører deres produkter i Tyskland og Sverige, der er vore største samhandelspartnere:

Med de nye regler er det hensigten, at det skal blive lettere for såvel danske som udenlandske producenter at markedsføre deres produkter i Danmark.

Hans Chr. Schmidt Transport- og Bygningsminister

– Med de nye regler er det hensigten, at det skal blive lettere for såvel danske som udenlandske producenter at markedsføre deres produkter i Danmark, hvilket vil føre til bedre og billigere produkter for forbrugerne, oplyser ministeren.

Samme godkendelse

Han noterer videre, at de nye regler samtidig gør det lettere for de danske virksomheder at markedsføre deres produkter i både Danmark og Tyskland, da det nu vil kunne gøres på baggrund af én og samme godkendelse:

– Det tyske marked er som bekendt mange gange større end det danske, understreger Hans Chr. Schmidt.

Han forklarer også, at for langt de fleste byggevarer er reglerne for salg og markedsføring EU-harmoniserede, men det gælder ikke for byggevarer i kontakt med drikkevand:

– Det betyder, at alle EU-landene har nationale regler for byggevarer i kontakt med drikkevand, og det gør det besværligt for producenterne at agere på de forskellige markeder. Med den nye bekendtgørelse, der trådte i kraft i juli 2016, har det været hensigten at tilnærme den danske regulering til reguleringen i de nabolande, som vi normalt sammenligner os med.

Alternativ

Bekendtgørelsen åbner for, at godkendelser og certifikater fra ordninger i Tyskland, Sverige og Holland kan danne grundlag for markedsføring og salg på det danske marked:

– De udenlandske godkendelser og certifikater udgør således et alternativ til den danske godkendelsesordning, der løbende har været kritiseret for at være langt mere bureaukratisk og vanskelig at leve op til, end de udenlandske ordninger. Mange producenter og virksomheder har konkret oplevet, at sagsbehandlingstiden for en godkendelse har været uforholdsmæssig lang, og producenterne har oplevet dette som en væsentlig hindring for at kunne sælge deres produkter og dermed for at have ordentlige konkurrencevilkår, forklarer Hans Chr. Schmidt.

Relateret indhold