Udbudsloven bliver en stor fordel for smv-erne

I den nye udbudslov skal det offentlige opdele store kontrakter eller forklare, hvorfor det ikke er sket.
Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) fremsatte onsdag Danmarks første udbudslov, der skal skabe et samlet og overskueligt sæt af regler for det offentliges udbud af opgaver. Foto: Colourbox.
Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) fremsatte onsdag Danmarks første udbudslov, der skal skabe et samlet og overskueligt sæt af regler for det offentliges udbud af opgaver. Foto: Colourbox.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) fremsatte onsdag Danmarks første udbudslov, der skal skabe et samlet og overskueligt sæt af regler for det offentliges udbud af opgaver.

Udbudsloven gør samtidig reglerne for udbud mere enkle og fleksible til gavn for det offentlige og de virksomheder, der ønsker at være med i konkurrencen om offentlige opgaver.

Den nye udbudslov er i høj grad sat i verden for at gøre det lettere for virksomhederne at deltage i konkurrencen om de offentlige opgaver.

Henrik Sass Larsen, erhvervs- og vækstminister.

Den nye lov betyder blandt andet, at annonceringspligten for mindre indkøb af varer og tjenesteydelser afskaffes, der bliver enklere dokumentationskrav for virksomhederne, og der gives større fleksibilitet til at bruge dialog og forhandling

I den ny udbudslov er der desuden et særligt fokus på små og mellemstore virksomheder. I fremtiden skal det offentlige opdele store kontrakter eller forklare, hvorfor det ikke er sket. Målet er flere mindre udbud, som de små virksomheder kan byde ind på.

Bliver lettere

– Den nye udbudslov er i høj grad sat i verden for at gøre det lettere for virksomhederne at deltage i konkurrencen om de offentlige opgaver. Og det gælder særligt for de små- og mellemstore virksomheder. Det offentlige skal have mere fokus på, hvordan opgaver kan deles op, så flere virksomheder har mulighed for at byde ind med deres kompetencer. Store kontrakter udfordrer de små tilbudsgivere. Derfor lægges der i loven op til et følg- eller forklar princip, hvor det offentlige skal opdele opgaver i mindre kontrakter, eller – hvis en opgave ikke deles – forklare hvorfor. Ambitionen er flere mindre udbud, hvor de små virksomheder kan være med i konkurrencen, siger Henrik Sass Larsen, der samtidig peger på, at der “visse steder har været en tendens til at stille unødigt høje omsætningskrav”.

Med udbudsloven må det offentlige ikke stille større krav til virksomhedernes årsomsætning, end det dobbelte af kontraktens værdi.

300 milliarder årligt

De offentlige indkøb udgør årligt cirka 300 milliarder kroner, og dertil kommer offentlige bygge- og anlægsprojekter – fra anlæg af cykelstier til brobyggeri.

Når det offentlige gennemfører mindre indkøb – under cirka 1 million kroner i staten og cirka 1,5 millioner kroner i kommunerne og regionerne – skal indkøbet i dag annonceres og gennemføres efter reglerne i tilbudsloven.

Med lovforslaget fjernes annonceringspligten for mindre indkøb af varer og tjenesteydelser, der ikke har grænseoverskridende interesse. Reglerne erstattes med et krav om, at anskaffelsen sker på markedsmæssige vilkår.

Fra 2018 skal alle udbud gennemføres elektronisk som e-udbud. Det giver mere smidige udbudsprocesser, der er nemmere at deltage i for både det offentlige og det private. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har skønnet, at den ny udbudslov kan give besparelser på cirka 800 millioner kroner, når loven er fuldt implementeret fra 2018.

Høje omkostninger

Udbudspraksis har indtil nu været præget af, at det offentlige på forhånd havde lagt sig fast på bestemte løsninger og en omfattende kravspecifikation, allerede inden opgaven blev sendt i udbud.

Det har været et stort ønske fra erhvervslivet, at udbudsreglerne bliver forenklet, og at omkostningerne til udbud bliver sat ned.

– Vi ser især frem til at afskaffe udbudsreglerne for de mindre aftaler. De nuværende regler har givet virksomhederne uforholdsmæssigt høje omkostninger, der tit er oversteget kontraktens reelle værdi. Det hænger ikke sammen, og det er godt, at det nu bliver lavet om. Det vil samtidig gøre det nemmere for mindre virksomheder at komme til, siger Jakob Scharff fra Dansk Erhverv.

Dansk Erhverv vurderer samtidig, at den ny udbudslov vil være med til at skærpe konkurrencen mellem virksomhederne, gennem større gennemsigtighed ved evalueringen af tilbud. Det gør virksomhederne bedre i stand til at optimere deres tilbud, hvilket betyder bedre løsninger til den offentlige kunde.

Relateret indhold