Udbudsanklage: Bygningsstyrelsen snød på vægten

- Det er åbenbart ok for staten, at man snyder og bedrager små virksomheder uden beklagelse, skriver Lars Holbech Tømmerup til Folketinget. Bygningsstyrelsen afviser kritikken.
Bygningsstyrelsen afviser kritikken fra en lysvirksomhed, som føler sig snydt i et udbud. Foto: Colourbox.
Bygningsstyrelsen afviser kritikken fra en lysvirksomhed, som føler sig snydt i et udbud. Foto: Colourbox.

Lars Holbech Tømmerup, der ejer virksomheden Holbech Lys, har rettet henvendelse til Folketingets Transport-, Bygnings- og Boligudvalgt i en usædvanlig sag, hvor han beskylder staten – repræsenteret ved Bygningsstyrelsen – for at have erkendt urent trav i en udbudssag, men uden at ville betale den lille iværksættervirksomhed regningen for de konsekvenser, fejlen har påført.

– Det er åbenbart ok for staten, at man snyder og bedrager små virksomheder, uden beklagelse, skriver Lars Holbech Tømmerup blandt andet.

Holbech Lys er en cirka ti år gammel iværksættervirksomhed, der udvikler LED-moduler. Virksomheden afgav i begyndelsen af september 2016 tilbud på LED-moduler til bygninger på Syddansk Universitet i Odense.

LED-makeover

Det er Bygningsstyrelsens bygninger, og Holbech Lys blev ifølge Lars Holbech Tømmerup valgt som fast leverandør af en “LED-makeover”.

I den forbindelse har Holbech Lys ifølge den indgåede aftale leveret beregninger, rådgivning, fremstillet og leveret prototyper. Holbech Lys blev valgt og skrevet direkte ind i udbuddet som fast leverandør, men pludselig, efter at man havde accepteret tilbuddet, blev udbudsmaterialet ændret med tilbagevirkende kraft, vel at mærke uden at Holbech Lys fik besked.

Årsagen var ifølge Lars Holbech Tømmerup, at en el-installatør havde brokket sig over, at der var skrevet en fast leverandør ind på opgaven.

Ændringerne i udbudsmaterialet betød, at Holbech Lys pludselig alligevel ikke stod som leverandør af LED-makeoveren.

Klagenævnet afviste

Det fremgik også af det første udbudsmateriale, at “LED Makeover foretages af Holbech Lys”, men pludselig blev dette ændret til “LED Makeoveren skal være i fabrikat Holbech Lys eller tilsvarende”.

Bygningsstyrelsen nægtede derefter at betale for det udførte arbejde, medmindre der forelå en dom på sagen i Klagenævnet for Udbud. Men Klagenævnet afviste sagen og ville ikke vurdere påstandene fra Holbech Lys. Ifølge Klagenævnet for Udbud var klagen indgivet for sent, men Holbech Lys påpegede blandt andet, at Bygningsstyrelsen har fortiet, at der fra start var tale om et udbud.

Desuden har Bygningsstyrelsen ifølge Lars Holbech Tømmerup begået en fejl ved at angive en fast leverandør i udbuddet, ligesom det er en fejl at ændre udbuddet, så en underrådgiver har lidt et tab.

Endelig har Bygningsstyrelsen ifølge Lars Holbech Tømmerup begået fejl ved at videregive udviklingsarbejde til konkurrenter i form af referenceproduktet og derved skabt en konkurrenceforvridende situation.

Blev ikke orienteret

Lars Holbech Tømmerup slår fast, at klagefristen ikke blev overholdt, fordi man ikke blev orienteret om ændringen, ligesom processen blev forhalet af Bygningsstyrelsen.

– Så nemt er det for en stor offentlig styrelse at slippe for at betale en lille iværksætter for et stykke arbejde – et stykke arbejde, som man oven i købet erkender at have modtaget. Bygningsstyrelsen har med dygtige jurister gjort alt, hvad de kunne for at få sagen drejet udenfor Klagenævnet for udbuds kompetenceområde, hvilket desværre lykkedes. Klagenævnet for Udbud har afvist sagen, selvom Bygningsstyrelsen erkender, at der er begået fejl i udbuddet, forklarer Lars Holbech Tømmerup.

Helt ude i skoven

Han siger til Dagens Byggeri, at det er helt ude i skoven, at staten kan bestille en lille leverandør, som er specialist inden for et område, til en opgave, uden at leve op til den indgåede aftale.

– Vi har arbejdet gratis i forventning om, at den service, vi har ydet, bliver dækket ind ved ordren. Men pludselig, efter at man har lavet hele det forberedende arbejde med blandt andet prototyper, udregninger og rådgivning af en række elektrikere, trækkes ordren tilbage. Indtil udbuddet pludselig blev ændret – uden at jeg blev orienteret – stod Holbech Lys opført som den virksomhed, der skulle løse opgaven. Jeg arbejdede derfor hele efteråret med blandt andet at rådgive alle el-installatørerne, som ringede til mig, fordi jeg trådte ind i en rolle som underrådgiver. Der blev henvist til mig omkring produktansvar ved ombygning af lamperne, CE-mærkning og en række andre faktorer. El-installatørerne har blandt andet været på besøg hos Holbech Lys for at få instruktion i montering af LED-modulerne, siger Lars Holbech Tømmerup, der ikke har økonomiske midler til føre en sag ved en civil domstol, og derfor slutter sagen med, at han har fået et tab i størrelsesordenen 300.000 kroner.

Bygningsstyrelsen afviser

Bygningsstyrelsen afviser i en skriftlig kommentar til Dagens Byggeri at have snydt Holbech Lys.

– Det er korrekt, at Holbech Lys klagede til Klagenævnet for Udbud i marts. Klagenævnet har i maj afvist klagen, fordi nævnet ikke har kompetence til at bedømme den. Uanset om klagen blev indgivet for sent. Det rette forum til at bedømme Holbech Lys’ påstande er byretten, hvor det står Holbech Lys frit for at anlægge en sag. Kernen i Holbech Lys’ beskyldninger mod Bygningsstyrelsen er en påstand om, at styrelsens underrådgiver indgik aftale med Holbech Lys om enten cirka 350 lysarmaturer eller om rådgivning til en tilsvarende værdi. Styrelsens underrådgiver benægter at have indgået en sådan aftale, og Holbech Lys har trods opfordringer ikke dokumenteret, at en sådan aftale er indgået, lyder det i kommentaren fra Bygningsstyrelsen, der fortsættes således:

– Det udbud, som Holbech Lys klagede over, drejer sig om en hovedentreprise, hvor Holbech Lys ikke var tilbudsgiver. Det er korrekt, at der var en fejl i styrelsens udbudsmateriale, som gjorde, at tilbudsgiverne tog kontakt til Holbech Lys. Fejlen blev rettet under udbudsforløbet og fratog ikke Holbech Lys mulighed for at indgå aftale med den vindende tilbudsgiver. Holbech Lys er ikke den eneste leverandør af LED-belysning på det danske marked, og den vindende tilbudsgiver har fundet en anden leverandør. Styrelsen har naturligvis heller ikke videregivet udviklingsarbejde til Holbech Lys’ konkurrenter.

Relateret indhold