Trussel mod realkredit kan ramme byggeriet

11 danske EU-parlamentsmedlemmer har i en fælles henvendelse til EU-kommissær Jonathan Hill advaret mod et angreb på dansk realkredit.
Yderligere krav til polstring af bankers og realkreditinstitutters pengetanke, betyder, at boligejerne skal have flere penge op af lommen til at placere i ren dødvægt, mener Bendt bendtsen. Foto: Colourbox.
Yderligere krav til polstring af bankers og realkreditinstitutters pengetanke, betyder, at boligejerne skal have flere penge op af lommen til at placere i ren dødvægt, mener Bendt bendtsen. Foto: Colourbox.

Årsagen er en række kapitalkrav fra Baselkomitéen, der ikke er forenelige med det danske realkreditsystem.

Baselkomiteen, hvor Danmark ikke har sæde, vil indføre såkaldte ‘gulve’ for risikovægte, og sker det, venter der de danske boligejere en gigantregning i størrelsesordenen 8-9 milliarder kroner om året. For den enkelte boligejer med et lån på 2,5 millioner kroner betyder det en årlig stigning i bidragssatsen på cirka 12.500 kroner.

Der er mere sikkerhed i danske realkreditobligationer end i ordinære banklån. Det er Baselkomitéen nødt til at tage hensyn til, når de begynder at skrue på de internationale regler.

Bendt Bendtsen MEP

Det Konservative EU-Parlamentsmedlem, Bendt Bendtsen, der tidligere har måttet kæmpe for, at det danske realkreditsystem ikke rammes urimeligt af EU-regler, siger til Dagens Byggeri, at på trods af de krav, der allerede er stillet efter finanskrisen, mener Baselkomiteen, at der er behov for yderligere krav.

For firkantet

– Det hjælper ikke, at Baselkomitéen bliver mere firkantet. Selvfølgelig skal der være mere sikkerhed i en bank, der låner ud til eksempelvis biler, end der skal være i et realkreditinstitut med sikkerhed i danske boligers mursten. Der er mere sikkerhed i danske realkreditobligationer end i ordinære banklån. Det er Baselkomitéen nødt til at tage hensyn til, når de begynder at skrue på de internationale regler. Men vi er ude i god tid i forhold til at få Baselkomitéen til at tage sagen op. Hvis vi ønsker at skabe vækst og arbejdspladser i Europa – og det er der hårdt behov for – så skal de penge, der findes i realkreditinstitutter og banker, ud at arbejde. Begynder man at stille yderligere krav til polstring af bankers og realkreditinstitutters pengetanke, betyder det, at boligejerne skal have flere penge op af lommen til at placere i ren dødvægt, siger Bendt Bendtsen.

Påvirkning

Det er ikke mindst byggesektoren, der rammes, hvis det bliver dyrere at bo i egen bolig, og Bendt Bendtsen siger videre:

– Det rammer hele erhvervslivet. Det er derfor, at vi samlet fra de 11 danske parlamentsmedlemmers side er i gang med at påvirke de rigtige mennesker på de rigtige tidspunkter, slutter Bendt Bendtsen.

Relateret indhold