Det lykkedes natten til onsdag forhandlerne fra 3F og Dansk Håndværk at nå til enighed om en treårig overenskomst, og skal man tro begge sider, så er der stor tilfredshed med resultatet.
Parterne er blandt andet enige om at sikre flere praktikpladser og om at tackle problemerne med social dumping, men som noget helt nyt skal der udarbejdes en fælles politik for at hjælpe virksomheder rundt om i lokalsamfundene med at tage de første skridt mod at ansætte medarbejdere.
– Vi har fået en aftale, der giver ro de næste tre år, og jeg er ikke mindst glad for de “politiske signaler”. Vi vil sammen med 3F sætte lokalt fokus på, hvordan vi kan hjælpe håndværksmestrene i de små samfund med at tage lærlinge, og hvordan man ansætter den første medarbejder. Det er jo ofte de små håndværksmestre, der udgør rygraden i det lokale erhvervsliv og har nogle stolte traditioner, som vi skal være med til at bevare. Kan de unge få praktikpladser lokalt, er der også større chance for, at de bliver i området efter endt uddannelse, siger direktør Morten Frihagen fra Dansk Håndværk til Dagens Byggeri.
Hjælper begge parter
Med hensyn til at tage den første ansatte i en lille virksomhed peger Morten Frihagen på, at det er en fælles interesse for arbejdsgivere og lønmodtagere:
– Kommer du skidt fra start, er den tid, der skal bruges på at rette op, bedre tjent på at komme rigtigt fra start. Det vil hjælpe begge parter. Der skal være styr på arbejdsmarkedets spilleregler omkring løn, feriepenge og pension, siger Morten Frihagen, der også peger på, at Dansk Håndværk længe har været i front med at bidrage til bekæmpelse af social dumping.
DHV-gevinster
Og så er der nogle punkter, hvor Dansk Håndværk kan give sine medlemsvirksomheder nogle gevinster, der ikke findes på andre områder i byggeriet.
Det gælder blandt andet den såkaldte “tilbagefaldsregel”, hvor medarbejderne, hvis de nogle få dage vender tilbage til arbejdet fra sygdom, men ikke er helt raske og må melde sig syge igen, tidligere skulle have en ny arbejdsgiverbetalt sygdomsperiode. Der er nu indført en 14-dages regel, så man i den periode fortsætter på samme sygedagpenge.
Anciennitetsperiode
En anden gevinst for Dansk Håndværk er, at medarbejderne ikke uden en vis ansættelsesperiode ved opsigelse af ansættelsesforholdet kan få to timer betalt frihed til at kontakte fagforeningen eller a-kassen.
På Dansk Håndværks overenskomstområder skal medarbejderne have været ansat mindst tre måneder, før de har den rettighed. Det er ikke uvæsentligt i en branche, hvor der er tradition for mange forskellige ansættelsesforhold og jobskift.
Dansk Håndværk har gennem flere overenskomstforhandlinger efterlyst mere fleksibilitet i ansættelsesforholdet, men det er heller ikke denne gang lykkedes at komme igennem på det område:
– Der er stadig elementer i overenskomsterne, vi gerne ser mere fleksible, men det lykkedes ikke at komme igennem med i denne omgang, slutter Morten Frihagen.