Top fem: De bedst besøgte forlystelsesparker i Europa

Der er en enkelt dansk park i top fem. Og det er altså ikke Billund Ø.
Dæmonen i Tivoli er en af de mest velkendte forlystelser i Danmark. Foto: Lasse Salling.
Dæmonen i Tivoli er en af de mest velkendte forlystelser i Danmark. Foto: Lasse Salling.

Billund Ø-projektet har potentiale til at blive en af de største forlystelsesparker i Europa, hvis ellers de får dispensation til at bryde støjgrænserne. Men for at komme i top fem over besøgte forlystelsesparker i Europa, skal der bygges rigtig stort.

Dagens Byggeri har i denne artikel valgt at fokusere på de fem største forlystelsesparker på kontinentet.

De fem forlystelsesparker er rangeret efter antal besøgende i 2018. Tallet er taget fra Global Attractions Attendance Reports’ seneste opgørelse. Forlystelsesparkerne er delt op i parker – ikke kæder. Verdens største kæde, Walt Disney Attractions, indeholder for eksempel både parker i USA, Europa og Asien, og derfor har vi valgt at fokusere på de største enkelte parker.

Disneyland har afdelinger i både USA, Japan og Frankrig. Foto: Wikimedia Commons.
Disneyland har afdelinger i både USA, Japan og Frankrig. Foto: Wikimedia Commons.

Disneyland Park (Disneyland Paris)

– Marne-la-Vallée, Frankrig (9.843.000 besøgende i 2018)

Disneyland i Paris består af to forlystelsesparker, hvor Disneyland Park både er den største og ældste med beliggenheden i landsbyen Marne-la-Vallée cirka 25 kilometer uden for Paris.

Disney ville ramme Europa efter succesen med parker i USA, og massemediegiganten designede og byggede parken med en egenkapitalinvestering på 100 millioner dollars, hvilket dengang svarede til over en milliard danske kroner.

I første omgang blev omkostningerne udregnet til cirka en milliard dollars, et godt stykke over 10 milliarder kroner, hvor Disney leverede en egenkapitalinvestering på en tiendedel af omkostningerne. Den franske regering lånte omvendt et beløb til en meget lav rente, plus de også solgte Disney 4400 hektar jord til byggeriet og sørgede for infrastrukturen rundt om.

Derefter gik det dog i kaos, og det viste sig, at omkostningssummen slet ikke målte sig med virkeligheden. På grund af et større antal konstruktionsændringer blev summen femdoblet, mens turisterne blev væk på grund af en europæisk recession i starten af 1990’erne.

Den franske regering havde ellers regnet med 10 millioner besøgende årligt.

Derfor skete en større omstrukturering i 1994, hvor en stor del af Disneys gæld blev savet af. Et konsortie af 60 banker blev enige om at sørge for købere til den franske regerings ejerskab på 51 procent, mens Disney var nødsaget til at sælge 10 procent af deres ejerandel til den saudiarabiske prins Al-Waleed bin Talal, der i øvrigt i dag ejer en fjerdedel af parken.

Europa-Park blev åbnet i 1975. Foto: Keng/Wikimedia Commons
Europa-Park blev åbnet i 1975. Foto: Keng/Wikimedia Commons

Europa-Park (Europa Park Resort)

– Rust, Tyskland (5.720.000 besøgende i 2018)

Tyske Europa-Park er for tiden i gang med en tilbygning, så vandlandet Rulantica kan åbne til november. Til næste år kan parken fejre 45-års fødselsdag.

Parken er ejet af Mack Rides, som er en af verdens ældste producenter af køretøjer til forlystelsesparker, og i dag er parken på 85 hektar. Deres forlystelser er både at finde i Tivoli, Legoland og Djurs Sommerland.

Lidt ligesom Legoland er Europa-Park at finde i en meget lille by, da Rust kun indeholder lidt mere end 4100 indbyggere. Til sammenligning bor der cirka 6600 personer i Billund.

Det er ene og alene Mack Rides, der ejer parken. Derfor er det vanskeligt at vide, hvor meget den konkret kostede. Efter en tur til USA i 1975 blev parken spontant planlagt, og de første tegninger blev tegnet med blyant på en ølbrik.

Det var dog slet ikke planen i første omgang, at Mack Rides skulle eje det hele. Der var bare ingen, som turde følge med. Derfor går transaktionerne også stadigvæk igennem den lokale Volksbank, som var den eneste bank, der troede på projektet. Hele parken er i dag blevet bygget op uden så meget som en krone i tilskud.

I dag har parken 13 rutsjebaner og har bygget fem hoteller.

Efteling har konturerne af en naturpark, da den er bygget op i en fyrretræsskov. Foto: Eliedion/Wikimedia Commons.
Efteling har konturerne af en naturpark, da den er bygget op i en fyrretræsskov. Foto: Eliedion/Wikimedia Commons.

Efteling

– Kaatsheuvel, Holland (5.400.000 besøgende i 2018)

Efteling er en fantasy-park i det sydlige Holland, som åbnede i 1952. I dag er parken på 72 hektar, men hele området er på svimlende 276 hektar.

Parken indeholder et væld af udstoppede dyr og skov og var en stor succes i åbningsåret, hvor der kom 240.000 besøgende. Ved åbningen bestod parken kun af “Sprookjesbos”, som på dansk kan oversættes til “Eventyrskoven”, som var tegnet af den velkendte hollandske artist Anton Pieck. Siden da er der kommet to hoteller, to ferieområder, et teater og en golfbane.

Parken har kun ændret sig marginalt henover de 67 år. Dog ejer den en større andel af vejene rundt om. Noget af det mest interessante er dog dens placering, for parken er bygget i en eksisterende fyrretræsskov, der sammen med dens søer og haver giver en følelse af naturpark. Derfor var parken i starten også kun åben fra april til oktober, men siden er det blevet helårsåbent.

Designeren Anton Pieck trak sig i midten af 1970’erne, hvorefter designeren sendte sin stilling videre til den yngre Ton van de Ven. Han havde i forvejen været en stor del af parken, og han har blandt andet påvirket parken ved at bygge teatret, der stod klar i 2002.

Begge dele af Disneyland Paris er blandt de fem største parker i Europa. Foto: Wikimedia Commons.
Begge dele af Disneyland Paris er blandt de fem største parker i Europa. Foto: Wikimedia Commons.

Walt Disney Studios Park (Disneyland Paris)

– Marne-La-Vallée, Frankrig (5.298.000 besøgende i 2018)

Det er utroligt med Disneyland, for den anden del af Paris-udgaven (listens nummer 1 er første del) er den fjerdestørste i Europa. Det er samtidig også den klart nyeste af parkerne. Den åbnede i 2002.

Den kunne dog have åbnet før, for den var oprindelig sat til at åbne i 1992, men datidens finansielle krise gjorde, at byggeriet blev udsat med 10 år.

Noget af det mest spændende ved byggeriet er dog, hvordan det kommer til at klare sig fremadrettet. Sidste år præsenterede Disneys administrerende direktør Bob Iger, at der skal bruges i omegnen af 15 milliarder danske kroner på udvidelsen, der skal åbne i faser fra 2021 til 2025 og får blandt andet et sammenfald med de Olympiske Lege, der i 2024 skal afholdes i Paris.

De nye områder kommer til at bære præg af nogle af de mere moderne succeser fra Marvel, Star Wars og Frozen, mens der også bliver lavet en kunstig sø.

Tivoli er smuk - Også i mørke og om vinteren. Foto: Mark S. Jobling/Wikimedia Commons.
Tivoli er smuk – Også i mørke og om vinteren. Foto: Mark S. Jobling/Wikimedia Commons.

Tivoli

København, Danmark (4.850.000 besøgende i 2018)

Kys til Bjarne, kys til Danmark! Tivoli er den femtemest besøgte forlystelsespark i Europa. Samtidig er det også den suverænt ældste forlystelsespark på denne liste, da parken åbnede i 1843. Georg Carstensen grundlagde parken, og i dag er arealet ikke meget anderledes end dengang, men der er blevet bygget en hel masse.

Der er 27 forlystelser, hvoraf de fire af dem er rutsjebaner. Og så sent som i sidste uge blev det gjort klart, at Tivoli i samarbejde med BIG skal opføre Tivoli H.C. Andersen Hotellet og har planer om at omdanne Vesterbrogade til et stort, grønt område.

Tivoli er meget mere end bare forlystelser. Helt fra begyndelsen var pantomimer en del af programmet, og det nuværende teater er opført i 1974. Den første rutsjebane i Tivoli åbnede allerede i 1843 og var en forestilling på syv sekunder. I 1914 åbnede bjergrutsjebanen og er i dag en af verdens ældste trærutsjebaner.

Alle, der har været i Tivoli, vil også opleve, at pladsen er noget trang. Arealet af Tivoli er kun 8,3 hektar og er derfor den klart mindste af de fem parker på listen. Det er samtidig den eneste af parkerne, der ligger i centrum af en hovedstad.

Relateret indhold