Top 25: Danmarks største arkitekt påbegyndte byggeri for over 6 mia.

Dagens Byggeri har opgjort hvilke 25 arkitektvirksomheder, der har haft første spadestik på mest byggeri de sidste 12 måneder på dansk grund - og en stikker ud.
Foto: Getty Images.
Foto: Getty Images.

De har det med at bytte plads med jævne mellemrum i toppen. Men Sweco er den projekterende arkitektvirksomhed, som har haft første spadestik på mest byggeri inden for de sidste 12 måneder.

Og det uanset, om man måler på værdien af byggeriet eller antallet af projekter.

Det seneste år har Sweco således været arkitekt på byggeri for 6,1 mia. kroner, hvilket lægger pæn afstand ned til de næste på listen; Arkitema, som påbegyndte byggeri for næsten 4,9 mia. kroner og Vilhelm Lauritzen Arkitekter med 4,2 mia. kroner.

Det fremgår af en opgørelse baseret på Byggefaktas projektdatabase. Data- og researchvirksomhedens tal udgør den mest omfattende opgørelse af projektmarkedet med oplysninger om afsluttede, aktuelle og kommende byggeprojekter i Danmark.

I de seneste 12 måneder har Byggefakta registreret godt 1100 byggeprojekter med en tilknyttet arkitekt til en samlet værdi på næsten 77 mia. kroner.

Her tegner top 25 af arkitektvirksomhederne sig for cirka 47 mia. kroner eller langt over halvdelen af værdien af byggeprojekterne.

Sweco: Skoler og boliger fylder godt op

Swecos topplacering understreges også af, at det er den arkitektvirksomhed med langt de fleste opgaver.

På hele 81 påbegyndte byggesager inden for det seneste år leverer rådgiveren arkitektydelsen.

Swecos største opgaver består primært af boliger og skoler. I perioden august-december 2021 har der således været byggestart på Damhusengen skole i den københavnske forstad Vanløse til 425 mio. kroner og Dybkærskolen i Silkeborg til 227 mio. kroner.

Mens boligbyggeriet C.F.Møllers Have i Ørestad på Amager har en værdi på 270 mio. kroner; et byggeri på 12.000 kvm med 196 boliger, der opføres af Skanska.

I januar-juli i 2022 er det tre boligbyggerier, der fylder mest hos Sweco: Banemarksvej i Glostrup til 950 mio. kroner, Plushusene i Lisbjerg i Århus til 300 mio. kroner og Plushusene i Køge til 240 mio kroner.

Det store boligprojekt på Banemarksvej er et Joint venture mellem AG Gruppen, Topdanmark Ejendom og NREP. I det samlede projekt opføres 610 etageboliger og 57 rækkehuse, og det samlede etageareal er på ca. 56.400 kvm.

Arkitema er med på Lynetteholm

Også for Arkitema er det boliger, der er taget flest spadestik på de sidste 12 måneder. Torveporten med boliger og erhverv i Valby til 700 mio. kroner og en kæmperenovering af de ikoniske Bellahøjhuse i Brønshøj med en pris på 360 mio. kroner.

Og så er byggeriet af den kunstige ø Lynetteholm i København skudt i gang i år. Arkitema er med på projektet med to store projekter til henholdvis 500 og 180 mio. kroner. Det første projekt handler om etablering af øen og det andet om etablering af adgangsvej og modtageanlæg for byggeriet.

På Lynetteholm er Arkitema med i en rammeaftale om den samlede tekniske rådgivning sammen med Cowi og Tredje Natur.

Vilhelm Lauritzen med Terminal 3 i Kastrup

For Vilhelm Lauritzen Arkitekter er det klart største projekt ombygningen og udvidelsen af terminal 3 i Kastrup for Københavns Lufthavne. Et byggeri til 2,1 mia. kroner med spadestik i april i år.

Et andet meget markant og stort byggeri er Vandkulturhuset på Papirøen midt København, hvor byggeriet påbegyndtes i marts i år.

Også enkelte store boligprojekter er Vilhelm Lauritzen med på.

Størst er Carls Tårn og karrébebyggelserne Olivia Hus og Nebelong Hus i Carlsberg Byen. Opførelse af et 80 meter højt tårn og et massiv med i alt 288 boliger i alle størrelser samt kontorer og butikslejemål – i alt 31.400 kvm og til en pris på 721 mio. kroner.

Set over 12 måneder, vil der være udsving i de virksomheder, der optræder på listen.

De største virksomheder med mange opgaver ligger typisk stabilt højt på listen, mens mindre og mellemstore arkitektvirksomheder har større udsving afhængigt af de aktuelle opgaver i perioden.

Relateret indhold