Der er som altid flere kandidater til titlen som landets mest brugte ingeniør de sidste 12 måneder. En gennemgang af projektdata, for omfanget af ingeniørarbejde i byggebranchen, viser, at der kan være store forskelle på antallet af opgaver og størrelsen af dem i forskellige perioder.
I de sidste 12 måneder er det så Cowi, der er den suverænt største ingeniør målt på værdien af det påbegyndte byggeri. Hele 18 mia. kroner lander den samlede værdi på og det er omkring 8 mia. kroner mere end nummer to og tre på listen, Rambøll og Moe, der er med på byggeri til en værdi lige over og under de 10 mia. kroner.
På pladserne længere nede på listen finder vi umiddelbart efter andre velkendte aktører: Sweco, OJ rådgivende Ingeniører, WSP, Henry Jensen, Afry, Norconsult , ABC rådgivende Ingeniører.
Det fremgår af en opgørelse baseret på Byggefaktas projektdatabase. Data- og researchvirksomhedens tal udgør den mest omfattende opgørelse af projektmarkedet med oplysninger om afsluttede, aktuelle og kommende byggeprojekter i Danmark.
I de seneste 12 måneder har Byggefakta registreret godt 1.650 byggeprojekter med en ingeniør tilknyttet, og de har en samlet værdi på næsten 103 mia. kroner. Heraf tegner top 25 af ingeniørvirksomhederne sig for cirka 80 mia. kroner.
Cowi med det meste og de fleste
Det er først og fremmest Danmarks største anlægsprojekt, Femern Bælt-tunnelen, der sender Cowi i førertrøjen hos ingeniørerne.
Her er Cowi den primære rådgiver for konsortiet Femern Link Contractors, der udfører tre delprojekter til en samlet værdi af over 25 mia. kroner. De første arbejder begyndte i januar 2021, men selve tunnelarbejdet er igangsat senere og bidrager med godt 10 mia. kroner til Cowi’s portefølje for det seneste år.
Lagt sammen med Terminal 3 til Københavns Lufthavn i Kastrup til 2 mia. kroner, er Cowi årets højdespringer.
Begge ovennævnte projekter startede i april i år, og det er karakteristisk for Cowi, at 2022 bliver et stort år. I perioden august-december i 2021 indtog Cowi blot en 5. plads, mens Rambøll ellers var en sikker 1’er blandt ingeniørerne på værdien af byggeopgaverne og antallet af opgaver, de var involveret i.
I de første 7 måneder af 2022 har Cowi dog fået fart på de helt store og dyre opgaver, og også på antallet af opgaver lægger de sig helt i front, så de totalt for de sidste 12 måneder overgår Rambøll med 131 antal projekter mod 123.
Rambøll med unikke projekter
Hos Rambøll er der en række store projekter, der fylder. Størst er 1. etape på det unikke Nordborg Ferieresort til 1,3 mia kroner, der startede i maj i år.
Ligeledes i maj var der første byggestart på om- og nybyggeriet af den gamle DLG bygning på Aarhus Havn. Et byggeri, hvor Byggeselskabet Olav de Linde forvandler en gammel industriejendom til et 143 meters højhus med erhverv og butikker – med en pris på 1 mia. kroner for det samlede byggeri.
Rambøll er også med på det store træbyggeri Marmormolen i Københavns Nordhavn til 900 mio kroner.
Og så er der yderligere et højhus hos Rambøll; et 100 m højt tårn og en karrébebyggelse med boliger og erhverv i Carlsberg Byen, som blev påbeyndt i september sidste år.
Ghetto-renovering og statens træfyrtårn
På tredjepladsen ligger Moe. Men så tæt på Rambøll er der næsten er dømt dødt løb på værdien af opgaverne, mens Rambøll er med på næsten 30 % flere opgaver. En afstand der først og fremmest er skabt i tilbage i 2021.
Hos Moe er de mest markante byggerier transformationen af Mjølnerparken, hvor byggeprojektet har en værdi til 740 mio. kroner og Statens fyrtårnsbyggeri for træbyggeri i stor skala, Woodhub i Odense til 700 mio. kroner.
En interessant fællesnævner, for Moe’s store projekter det sidste år, er, at de langt overvejende foregår i Hovedstadsområdet – ud af de 20 største byggeprojekter ligger de 18 i Hovedstaden, mens to ligger i Odense.
Set over 12 måneder, vil der være udsving i de virksomheder, der optræder på listen.
De største virksomheder med mange opgaver ligger typisk stabilt højt på listen, mens mindre og mellemstore arkitektvirksomheder har større udsving afhængigt af de aktuelle opgaver i perioden.