Der er fortsat en vis pessimisme at spore blandt de lokale byggevirksomheder i Syddanmark og på Fyn, viser Danmarks Statistiks regionale konjunkturbarometer for 2. kvartal 2016.
Her oplever 36 procent af byggevirksomhederne, at ordrebogen er tynd, og mulighederne for at få den fyldt op er ganske lille. Det afspejler sig også i, at Syddanmark er den eneste region med en overvægt af virksomheder, der forventer at afskedige fremfor at ansætte flere medarbejdere.
Væksten i København, Aarhus og Aalborg spreder sig, men på Fyn har aktiviteterne i Odense endnu ikke bredt sig for alvor.
Cheføkonom Bo Sandberg Dansk Byggeri
– Hvor andre dele af landet mærker, at det går den rigtige vej, så er Sydjylland og Fyn fortsat præget af stilstand – dog ikke Odense, hvor der skal bygges letbane, sygehus osv. Det er især de offentlige investeringer i Odense, der skaber lidt aktivitet i regionen. Væksten i København, Aarhus og Aalborg spreder sig, men på Fyn har aktiviteterne i Odense endnu ikke bredt sig for alvor, og i Sydjylland har Trekantsområdet endnu ikke haft kraften til det, siger cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg og tilføjer:
– Hvornår byggeopsvinget kommer til Sydjylland og den del af Fyn, der ikke er Odense, er svært at sige.
Lange udsigter
Men lige nu er der desværre ikke så meget, der tyder på, at det ligger lige rundt om hjørnet.
I Region Syddanmark viser Danmarks Statistiks sammensatte konjunkturindikator for bygge og anlæg i 2. kvartal, at forventningerne til fremtiden befinder sig på -14,8. Til sammenligning er indikatoren i gennemsnit -7,0 i hele landet, mens optimismen er størst i Region Sjælland med et nettotal på +0,3.
– Sydjylland og Fyn er gode eksempler på, at hvis der ikke er store offentlige anlægsprojekter eller godt gang i boligbyggeriet, fordi mange flytter til regionen, så er der ikke meget at fylde ordrebøgerne ud med, og det er svært for lokalområdet at sparke gang i den lokale aktivitet, siger Bo Sandberg.