Sweco vækster 18 pct. – og er tæt på 2 milliarder

Arkitekt- og ingeniørrådgiveren leverer fremgang i både omsætning og indtjening for 6. år i træk, ordrebeholdningen er den højeste nogensinde, og så bød 2023 også på virksomhedens største opkøb.
CEO Dariush Rezai, Sweco.
CEO Dariush Rezai, Sweco.

Arkitekt- og ingeniørrådgiveren Sweco har netop præsenteret nøgletal for et 2023, som viser en omsætning, der stiger med 18 % til over 1,8 mia. kroner sammenlignet med 2022 – heraf er 13 % organisk vækst.

Indtjeningen (EBITA) stiger til 227 mio. kroner svarende til en indtjeningsevne på 12,4 % mod 11,9 % i 2022, hvilket er det højeste nogensinde.

Læs også: Sweco: Vi skal udforske og bruge AI – men møde kunder med autentisk intelligens

Og så bidrager alle Swecos forretningsområder til fremgangen, fortæller CEO Dariush Rezai:

– Det har været et meget tilfredsstillende år, hvor vi leverer på vores strategi om at kombinere organisk vækst med strategiske opkøb, der udbygger vores kompetencer og markedsposition.

– Samtidig viser vores brede, decentrale forretning samt vedholdende fokus på kundeforståelse, integreret rådgivning og bæredygtighed sin styrke i en tid præget af usikkerhed. Jeg er stolt af, at kunderne kvitterer for vores tilgang ved at betro os stadig flere projekter på tværs af hele forretningen, siger han.

Højeste ordrebeholdning

Han fortæller videre, at Sweco har fortsat sit momentum og er gået ind i 2024 med den højeste ordrebeholdning nogensinde:

Ordrebeholdningen er steget med 47 % sammenlignet med samme tidspunkt sidste år og er særligt drevet af projekter med fokus på grønne løsninger.

Som totalrådgiver er Sweco både arkitekt og ingeniør på en ny integreret daginstitution, Børnehuset Bison i Gl. Rye ved Skanderborg, der opføres som en let trækonstruktion med genbrugstegl fra Skanderborg Kommunes eget lager.
Som totalrådgiver er Sweco både arkitekt og ingeniør på en ny integreret daginstitution, Børnehuset Bison i Gl. Rye ved Skanderborg, der opføres som en let trækonstruktion med genbrugstegl fra Skanderborg Kommunes eget lager.

Det gælder bl.a. inden for bæredygtigt byggeri og biodiversitet, omstillingen til vedvarende energi gennem fjernvarmeprojekter, nye teknologier som PtX og brint, offshore wind, analyser af ladeinfrastruktur og køreledninger til tung trafik i Danmark. Ligeledes bidrager virksomheden til, at industri- og produktionsvirksomheder bliver mindre afhængig af fossil energi og sikre bedre energioptimering for at modstå udsving i forsyningssikkerheden, lyder det.

Den centrale drivkraft

Derudover oplever Sweco en markant vækst i projekter inden for renovering, transformation og optimeret drift af den eksisterende bygningsmasse, der spiller en stor rolle for at nedbringe CO2-udledningen og energiforbruget i samfundet.

Ifølge Dariush Rezai fylder levetidsforlængelse af eksisterende byggeri aktuelt 30 % af ordrebogen i Sweco, og forventningen er, at andelen løftes betragteligt i de kommende år:

– Den grønne omstilling er den centrale drivkraft i alle vores forretningsområder. Vi fortsætter i år med at investere i kompetencer og udbygge vores integrerede tilgang til bæredygtighed, så vi sammen med vores kunder sætter retningen inden for bæredygtighed i byggeri og anlæg og rykker på den nødvendige omstilling.

Største opkøb

2023 blev også året, hvor virksomheden foretog sit hidtil største opkøb med tilgangen af OJ Rådgivende Ingeniører, der med 325 medarbejdere tæt på fordobler Swecos byggeriforretningen og tilføjer nye lokalkontorer og vækstområder.

Samlet er Sweco nu vokset til knap 2.000 medarbejdere fordelt på 19 kontorer i 17 byer i Danmark.

Relateret indhold