Styr på forholdene i Metroselskabet

Antallet af sager om løn- og arbejdsforhold på Metroselskabets projekter afviger ikke fra antallet af sager blandt Dansk Byggeris medlemsvirksomheder.
Omkring 250 virksomheder har opgaver som underleverandør til Copenhagen Metro team. Arkivfoto: Metroselskabet.
Omkring 250 virksomheder har opgaver som underleverandør til Copenhagen Metro team. Arkivfoto: Metroselskabet.

Metroselskabet har for Transportministeriet udarbejdet en redegørelse om løn- og arbejdsforholdene på metrocityringen, og den viser blandt andet, at det samlede antal medarbejdere på metrobyggeriet varierer gennem anlægsperioden, men udgør i øjeblikket cirka 1900.

I alt 250 virksomheder har opgaver som underentreprenører og leverandører til anlægsentreprenøren Copenhagen Metro Team (CMT). Ud af de cirka 250 virksomheder er omkring 150 danske.

Afviger ikke

Det understreges i redegørelsen, at antallet af sager om løn- og arbejdsforhold på Metroselskabets projekter ikke afviger fra antallet af sager blandt Dansk Byggeris medlemsvirksomheder.

Metroselskabet har siden 2012 haft 36 sager.

– Metroselskabet har i maj måned igangsat en undersøgelse af løn- og arbejdsforhold blandt 10 udvalgte underentreprenører for at sikre, at overenskomsterne og Metroselskabets krav overholdes. Undersøgelsen tilrettelægges og udføres i samarbejde med fagforeningerne og arbejdsgiverne, hedder det videre.

Den pågældende undersøgelse forventes afsluttet september/oktober i år.

Mange arbejdsulykker

Det fremgår også, at antallet af arbejdsulykker på Cityringen fra forår 2013 til efterår 2013 var meget højt, men har i hele 2014 ligget under landsgennemsnittet efter en større sikkerhedskampagne.

– Antallet af påbud fra Arbejdstilsynet på Cityringens byggepladser er fortsat meget højt. Metroselskabet har derfor iværksat en kampagne, der allerede i efteråret 2014 skal have nedbragt antallet af påbud fra Arbejdstilsynet betydeligt, fremgår det.

Og så viser tallene, at antallet af lærlingepladser på Cityringen ikke har nået det aftalte måltal. Metroselskabet har i øjeblikket 22 lærlinge på projektet. Målet var 25-35 lærlinge.

Metroselskabet har derfor stillet kontraktkrav om lærlingepladser i de store kontrakter om metro til Nordhavn og montage af stationer, og kravet har også siden 2013 indgået i alle andre anlægskontrakter, som selskabet udbyder.

Månedlige møder

Det understreges samtidig, at ILO konventionen skal overholdes, altså at løn- og arbejdsforhold ikke må være ringere end de aftalte forhold i området:

– Hovedentreprenøren har valgt at opfylde dette ved at stille krav om, at alle underentreprenører skal være medlem af en dansk arbejdsgiverorganisation – og dermed underlagt overenskomst.

Metroselskabet holder månedlige møder med fagforeningerne, arbejdsgiverne og hovedentreprenøren, hvor der primært drøftes to forhold. Dels en opgørelse over de fagretslige sager på byggeriet med angivelse af, hvilket firma og forhold sagen vedrører. Og dels en orientering fra hovedentreprenøren om eventuelt nye underentreprenører, med henblik på at fagforeningerne kender disse.

I tilfælde af at de samme typer af sager gentager sig, kan der tages skridt til at bortvise underentreprenører, der groft tilsidesætter overenskomsten.

Relateret indhold