Store besparelser med genbrugsfokus

Analyser viser, at byggeriet kan hente besparelser i millionklassen via bl.a. design til adskillelse. Genbrugstendensen hilses velkommen hos Velfac.
Fremtidens Børnehjem er udstyret med VELFAC 200 Energy-vinduer. Byggeriet fik hædrende omtale ved prisuddelingen for Årets Byggeri 2014.
Fremtidens Børnehjem er udstyret med VELFAC 200 Energy-vinduer. Byggeriet fik hædrende omtale ved prisuddelingen for Årets Byggeri 2014.

Ifølge Dansk Erhvervs undersøgelser af fremtidens forbrugertendenser er der god grund til at sætte genbrug og genanvendelige produkter højt på virksomhedernes dagsorden. Således peger organisationen på genbrug som en af de store trends, der kommer til at præge forbrugsvanerne fremover, for eksempel når det gælder boligens indretning og materialer.

– Brug-og-smid-væk-kulturen er på retur, mens fokus i stigende grad retter sig mod genbrug og reparation, hvor man f.eks. tænker mere over, at andre kan få glæde af det, man selv førhen bare ville smide ud, forklarer markedschef Lone Rasmussen fra Dansk Erhverv.

Fordi vinduerne kan adskilles fuldstændigt i rene fraktioner, minimeres materialespildet i forbindelse med genanvendelse.

Projektsalgsdirektør John Christian Asmussen Velfac

Stort besparelsespotentiale

Øget fokus på genbrug giver dog ikke kun mening, når man ser på den forventede efterspørgsel. I en analyse offentliggjort i juni 2015 anslår tænketanken The Ellen MacArthur Foundation således, at øget genanvendelse i dansk byggeri rummer et potentiale på mellem 100 og 130 mio. euro i fremtidige årlige besparelser.

Blandt de tiltag, der fremhæves i analysen, er såkaldt design til adskillelse. Ifølge tænketanken, som samarbejder med virksomheder, regeringer og akademiske institutioner om at skabe rammer for en cirkulær økonomi, vil dansk byggeri over en årrække kunne reducere sine materialeomkostninger med 30 procent.

Designet til adskillelse

Design til adskillelse har man allerede i dag erfaring med hos vinduesproducenten Velfac. Vinduet VELFAC 200 Energy er designet, så det kan adskilles i rene materialefraktioner (træ, glas, stål, aluminium etc.). Dermed kan de rene materialer nemt sorteres og genanvendes til fremstilling af nye produkter, når vinduerne på et tidspunkt skal udskiftes.

Resultatet er et lavenergivindue, hvor hele 93 procent af de anvendte materialer nemt og restløst kan genanvendes. Derfor er VELFAC 200 Energy bl.a. blevet anvendt i det kredsløbsdesignede hotel- og konferencecenter Green Solution House, som er tegnet af arkitekterne fra 3XN og netop er blevet kåret som årets byggeri i Danmark af Byggeri.dk.

– Via design til adskillelse er det lykkedes os at skabe vinduer, som langt lettere indgår i ressourcernes naturlige kredsløb. Fordi vinduerne kan adskilles fuldstændigt i rene fraktioner, minimeres materialespildet i forbindelse med genanvendelse. Men også ressourceforbruget til selve genanvendelsesprocessen reduceres, når materialerne er rene og ikke skal efterbehandles, efter at vinduet er blevet skilt ad, forklarer projektsalgsdirektør John Christian Asmussen fra Velfac.

VELFAC 200 Energy-vindue adskilt i rene materialefraktioner.
VELFAC 200 Energy-vindue adskilt i rene materialefraktioner.

Relateret indhold