CCS
- – Carbon capture and storage (CCS) er en velkendt klimateknologi, der går ud på at fange CO2 fra røggasser og lagre den permanent i undergrunden.
- – Teknologien har stort potentiale i forhold til at håndtere den stigende koncentration af drivhusgasser i atmosfæren.
- Kilde: Energistyrelsen
Regeringens nye CCS-udspil modtager roser fra bl.a. Dansk Industri, Dansk Erhverv og Dansk Metal, der alle ser store muligheder for, at det nye udspil vil gøre det muligt for Danmark at nå sine klimamål, samtidig med at der bliver etableret en konkurrencedygtig CCS-industri langs hele værdikæden.
Helt overordnet vil regeringen bringe CCS op i skala og ned i pris, så vi som nation kan opfylde Danmarks 2030-mål, Parisaftalen og komme tættere på EU’s overordnede målsætninger.
Der skal derfor investeres i udviklingen af hele værdikæden fra fuldskala fangst og lagring af eller anvendelse af CO2, infrastrukturen til transport af CO2 skal udrulles, og der er behov for klare rammer om statens deltagelse i CO2-lagring.
I første omgang styrker regeringen rammevilkårene for CCS, men udspillet vil også bidrage til at hjælpe anvendelse af CO? (CCU) på vej, da fangst- og transportinfrastrukturen på mange punkter er den samme for CCU.
På et nationalt plan vil regeringen:
– Samle to eksisterende puljer – CCUS-puljens anden fase og GSR-puljen – til én stor CCS-pulje. Puljen udmøntes via to budrunder, og der indføres et krav om fuld fangst fra 2029. Det er ét år tidligere, end man tidligere har arbejdet efter.
– Fremlægge Danmarks første hovedlov om rørført transport af CO2. Loven skal sikre klare rammer for at investere i CO2-rørinfrastruktur.
– Ensrette vilkårene for investeringer i CO2-lagre under både havbunden og landjorden. Staten skal i fremtiden være medejer af CO2-lagre med 20 %.
På et internationalt plan vil regeringen:
– Sikre, at danske interesser fortsat fremmes i rammevilkår fra EU og internationalt.
– Indgå aftaler med andre lande, så det er muligt for danske lageraktører at få udenlandsk CO2 i deres lagre. Med tydelige internationale rammer stiger investeringsvilligheden, og det er afgørende for skalering og realisering af CCS i Danmark.
Flere storskala projekter
Vicedirektør i Dansk Industri, Anne Højer Simonsen, roser regeringen for at lytte til CCS-industrien og samle de forskellige puljeordninger i én pulje. Ved at etablere én samlet pulje, kan pengene målrettes langt større og mere ambitiøse CCS-projekter, der er nødvendige for, at Danmark kan positionere sig blandt de største spillere indenfor CO2-fangst og -lagring, udtaler hun:
– Nu gælder det om at holde tempoet for hurtigst muligt at skubbe flere storskala projekter ud over rampen. For at gøre det, har vi behov for udbud med stor volumen, der sikrer en hurtigere udrulning af teknologien, bedre konkurrencevilkår og en mere effektiv fordeling af midlerne, siger Anne Højer Simonsen.
Hun peger dog på, at puljerne ikke kan stå alene. Der er brug for, at resten af værdikæden også tilpasses til at kunne levere til langt større projekter.
– For at sikre et robust marked skal industrien langs hele værdikæden skaleres op. Der er brug for flere lagringslicenser – både offshore og onshore samt flere internationale aftaler for import af CO2 og etableringen af en solid CO2-infrastrukturrygrad, siger hun.
Giv plads til nytænkning
Også Dansk Erhverv roser regeringens CCS-udspil men opfordrer samtidig til innovativ CO2-udnyttelse:
– Jeg håber, at regeringens udspil og Folketinget giver mulighed for, at Danmark gør det, som vi er bedst til, nemlig innovation. Vi skal give plads til den form for nytænkning som gør, at virksomheder som Algiecel kan bidrage til en grønnere plast- og fødevareproduktion gennem anvendelse af CO2, siger underdirektør for klima, energi og miljø i Dansk Erhverv, Ulrich Bang.
Klare rammer
Regeringen vil arbejde med fire hovedspor, som overordnet set handler om at optimere rammebetingelserne for dem, der ønsker at investere i CCS. Heriblandt også en hovedlov for transport af CO2.
Det vil resultere i klare rammer for investorerne, hvilket er nødvendigt, hvis Danmark skal nå 70-procentsmålet i 2030, lyder det fra forbundsformand i Dansk Metal, Claus Jensen:
– CCS kan bidrage positivt til vores klimaregnskab, og det er derfor en nøgleteknologi, der her bliver præsenteret en konkret plan for. Det glæder mig meget, siger han.
Invester massivt i erhvervsskolerne
En analyse fra Dansk Metal viser, at CCS kan være med til at fastholde 3.000 arbejdspladser i Nordsøen, hvilket ifølge brancheforeningen gør det helt afgørende, at flere søger ind på en erhvervsuddannelse.
Derfor kalder Dansk Metal det for positivt, at regeringen netop har sagt, at de vil investere 310 millioner kroner i 2024 stigende til 910 millioner kroner om året i 2030 i erhvervsuddannelserne.
– Jeg er glad for, at regeringen har øje for, at de mange grønne projekter ikke bygger sig selv, men at vi har brug for dygtig faglært arbejdskraft. Udspillet ligger godt i forlængelse af regeringens ambition om, at der skal investeres massivt i erhvervsskolerne, så de blandt andet kan tilbyde de højteknologiske maskiner, lærlingene møder ude på virksomhederne, slutter Claus Jensen.
Regeringen skal nu forhandle udspillet med forligspartierne i Folketinget.