Social dumping aktioner gav 100 millioner kroner

1850 virksomheder er besøgt ved de landsdækkende fællesaktioner i 2012 og 2013 mod social dumping.
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) er blevet bedst om at redegøre for regeringens planer for at mindske omfanget af social dumping. Foto: Pressefoto.
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) er blevet bedst om at redegøre for regeringens planer for at mindske omfanget af social dumping. Foto: Pressefoto.

Social dumping er på Folketingets dagsorden, ikke mindst i forbindelse med debatten om børnechecken. Morten Marinus (DF), som er medlem af Beskæftigelsesudvalget, har bedt beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) om at redegøre for regeringens planer for at mindske omfanget af social dumping og øst arbejdere.

Ministeren henviser til, at regeringen med finanslovene 2012, 2013 og 2014 har sikret en massiv indsats mod social dumping, og har afsat over en halv milliard kroner til formålet.

Mette Frederiksen henviser blandt andet til en øget kontrol på arbejdspladserne og styrket samarbejde mellem politi, SKAT og Arbejdstilsynet:

– De arbejder nu tæt sammen om landsdækkende fællesaktioner, og de har hjulpet med at skærpe sanktionerne for at skulle udstede administrative bøder, svarer ministeren.

Skærpede krav

Ministeren kommer også ind på skærpede krav til registrering af udenlandske virksomheder og et styrket RUT- register med blandt andet flere midler og hurtigere afgivelse af oplysninger om momsnummer.

Regeringen har også øget brugen af arbejdsklausuler, så statslige selskaber skal bruge arbejdsklausuler ved alle offentlige udbud af bygge- og anlægsprojekter, og kommuner og regioner skal øge brugen af arbejdsklausuler.

– Ved de landsdækkende fællesaktioner i 2012 og 2013 er der besøgt 1.850 virksomheder, som har resulteret i, at knap halvdelen har fået en arbejdsmiljøreaktion fra Arbejdstilsynet. Herudover har SKAT reguleret for cirka 100 millioner kroner i manglende moms- og skattebetaling. Det styrkede myndighedssamarbejde viser, at dårlige arbejdsvilkår og brud på danske regler er udbredt, og de, som ønsker at snyde, finder hele tiden nye veje. Vi skal derfor blive ved med at sætte hårdt ind overfor de firmaer, som omgår danske regler og ser stort på arbejdsmiljøet, siger Mette Frederiksen.

Relateret indhold