En ny analyse fra Rockwool Fonden viser, at malere for sort arbejde får over 90 procent af den hvide løn. Til gengæld sparer forbrugerne både mesterens del af regningen og hele momsen.
Direktør i Danske Malermestre Ole Draborg er sammen med formanden for organisationen, Per Vangekjær, gået i offensiven mod den alternative økonomi, ved at angribe årsagen, skattetrykket:
På et tidspunkt kappedes Danmark og Sverige om at have verdens største skattetryk, men i dag ligge svenskernes skattetryk seks-syv procent under det danske.
Direktør Ole Draborg Danske Malermestre
– Efter første maj i Fælledparken i København så jeg den danske direktør for Uber citeret for at sige, at de aldrig havde haft så mange ture som netop første maj. Og det ironiske var, at det var ture, der gik til netop Fælledparken, hvor arbejdernes internationale kampdag blev fejret. Solidaritet er en god ting, når den går min vej, fristes man til at sige, påpegede Danske Malermestres formand på generalforsamlingen i weekenden.
Forlanger mere i løn
Her sagde Per Vangekjær blandt andet, at mange politikere tilsyneladende tror, at det er relativt risikofrit at vedblive med at skrue og justere på skatte- og afgiftsskruen:
– Det er det ikke. Sandheden er, at hver gang vores medarbejdere oplever, at de får mindre i lønningsposen som følge af stigende skatter og afgifter, så vender de blikket mod chefen og forlanger mere i løn. Med andre ord er det stærkt konkurrenceforvridende med høje skatter og afgifter, sagde Per Vangekjær.
Glidebane
Direktør Ole Draborg understreger over for Dagens Byggeri, at det høje skattetryk både har konsekvenser i form af sort arbejde og en række alternative ydelser som eksempelvis Uber og AirB&B:
– Der er flere årsager, men jeg er ikke i tvivl om, at skattetrykket er medvirkende. Jo mere, man presser citronen, jo mindre har folk tilbage til sig selv, og jo mere søger de alternative løsninger. Så regeringens plan om at hæve bundskatten for at erstatte PSO-afgiften er en rigtig dårlig idé. Det er en glidebane, hvis man tror, at det er omkostningsfrit at hæve bundskatten, siger Ole Draborg.
Presser boligejerne
Han ser samme billede efter, at regeringen har givet kommunerne grønt lys til at hæve grundskylden:
– Igen presser man boligejerne, og vi kan se frem til stigninger i grundskylden. Det kan man ikke blive ved med. Vi må se på, hvad man har gjort andre steder. På et tidspunkt kappedes Danmark og Sverige om at have verdens største skattetryk, men i dag ligge svenskernes skattetryk seks-syv procent under det danske. Det er sket inden for de seneste ti år. Man kan ikke bare blive ved med at stramme skruen hele tiden uden at tro, at medarbejderne vil søge kompensation for stigende skatter gennem højere lønninger, siger Ole Draborg.
Vend skråen
Han henviser også til det stigende antal østarbejdere, der kan arbejde i Danmark til helt andre lønninger end de danske:
– Vi skal kunne håndtere konkurrencen i forhold til eksempelvis den udenlandske arbejdskraft. Ellers ender vi som daglejere. Hvis vi vil bevare den danske model, må der tænkes nyt, så konkurrenceevnen bevares. PSO-afgiften indbringer i omegnen af syv-otte milliarder kroner årligt, og ud af det enorme statsbudget må det kunne lade sig gøre at finde de penge et eller andet sted i stedet for at hæve skatterne. Politikerne må vende skråen og skabe en ægte ambition om at sænke skatten til eksempelvis det svenske skattetryk. Hvis vi i stedet fik nogle skattelettelser, ville medarbejderne se, at de fik mere i lønningsposen, uden at vi blev nødt til at hæve lønningerne. Det ville forbedre konkurrenceevnen til gavn for både virksomheder og samfundet som helhed, siger Ole Draborg.