Skarp forsker skal give Aalborg-arkitekter et grønt forspring

BK Nord i Aalborg er midt strategiske skifte på opgaver og løsninger - nyansat lektor og Ph.d. fra Aalborg Universitet skal konvertere de nyeste teknologier til praktisk bæredygtigt byggeri.
Med 14 års alsidig erfaring fra bæredygtig byggeri skifter lektor og forsker Camilla Brunsgaard Fugmann til byggebranchen som kreativ chef hos BK Nord i Aalborg. Foto: Pressefoto.
Med 14 års alsidig erfaring fra bæredygtig byggeri skifter lektor og forsker Camilla Brunsgaard Fugmann til byggebranchen som kreativ chef hos BK Nord i Aalborg. Foto: Pressefoto.

For nyligt tiltrådte en ny adm. direktør og nu er en ny bæredygtighedsprofil ansat. Der er fuld fart på arkitekt og ingeniørfirmaet BK Nord fra Aalborg, som på flere fronter er i gang med en større omstilling. Både hvad angår opgaver og de løsninger virksomheden tilbyder.

BK Nord udspringer oprindeligt af landbruget, og stadig ejet af landbrugsselskaberne AgriNord, Fjordland og nf plushar. Og virksomheden har fortsat en stor niche i at tegne landbrugsbyggerier. Men i dag fylder erhvervsbyggerier og boligbyggerier mest i selskabets ordrebog.

Nu skal der lægges nye lag på BK Nords kompetencer, og dem kommer Camilla Brunsgaard Fugmann med. Civilingeniør i arkitektur og med en omfattende ekspertise inden for bæredygtigt byggeri. Hun skifter nemlig fra en lektorstilling på Aalborg Universitet, hvor hun har forsket og undervist indenfor bæredygtigt byggeri siden 2007. Hun har en Ph.d. indenfor bæredygtigt byggeri, og er DGNB konsulent. Og bliver nu kreativ chef og en del af ledelseslaget hos BK Nord.

– Bæredygtighed er det nye sort, og vi skal sammen med vore kunder facilitere bæredygtige løsninger, for der er ikke længe til, at bæredygtighed bliver et krav fra investorer og bygherrer, forklarer René M. Larsen, adm. direktør.

Forsker og underviser, men tæt på praktikken

Camilla Brunsgaard har blandt andet arbejdet sammen med Green Building Council, MOE ingeniører og Arkitema Architects i et Realdania-støttet projekt, og udviklet nye kriterier med fokus på sundhed og velvære til DGNB certificeringsordningen. Endvidere har hun undersøgt design- og beslutningsprocesser i realiserede DGNB projekter.

– Jeg medbringer forskningserfaring, som altid har været praksisnær og fokus på bygbare løsninger, siger hun og tilføjer:

– Byggeriet har i mange år været erfaringsbaseret, når det kommer til nye løsninger. Det har vi ikke tiden til nu – udviklingen og krav til klima og ressourceforbrug kræver, at der arbejdes med viden og evidens, som konverteres til brugbare konkrete løsninger.

Samtidig er hun så tæt på forskningsmiljøet, at hun kan uddrage de helt nye udviklinger fra denne verden, og medvirke til at omsætte dem til tekniske løsninger i byggeriet, og det gælder over en bred kam.

Strategisk vigtigt skridt til næste fase

BK Nord er en travl virksomhed i stor udvikling. Ordrebogen er stort set pakket et godt stykke tid ind i fremtiden:

– Det er jo et solidt fundament at have for at tage fat på udviklingen af firmaets næste fase, og det er et vigtigt strategisk skridt at tage, siger René M. Larsen. Han tilføjer, at når Camilla Brunsgaards stilling er kreativ chef, så handler det jo ikke kun om at slå sjove streger

I højere grad om at integrere nye teknologiske landvindinger, energiløsninger og bæredygtighed i de nye byggerier

– Det kræver kreativitet at omsætte ny viden til bygbart og brugbart byggeri, men det er og bliver et krav, som inden længe vil afspejle sig i konkret lovgivning, og her vil vi meget gerne være med helt i front, og for længst i gang, når det sker, siger René M. Larsen.

– Det kan godt lyde lidt højtravende og teoretisk, men det er vigtigt for os at signalere, at vi netop ser det som vores fornemmeste opgave at hive tingene lidt ned på jorden, så de er til at have med at gøre. Derfor bliver det også et samarbejde mellem os og bygherrerne, og det er vores opgave at formidle de brugbare løsninger, så bygherren er tryg og vidende om, hvad han går ind til, siger René M. Larsen.

Relateret indhold