Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen oplyste for nylig i et svar til Steen Gade (SF), at det er hans “umiddelbare vurdering”, at en kortlægning ikke vil kunne bibringe meget mere viden om forekomsten af asbest i den danske bygningsmasse, end vi i forvejen har:
– Til gengæld kan det være relevant at se på, om vi kan anvende den eksisterende viden bedre. Håndteringen af asbest i byggeriet berører en række ministerier. Jeg har derfor taget initiativ til i samarbejde med de relevante ministerier at se på, om der er behov for yderligere tiltag, herunder om den informationsindsats, der findes i dag, bør styrkes, oplyser ministeren
Man skal vide, hvor det ligger, og når det ligger i byggegrunde, skal det løses. Der skal jo bo mennesker.
Steen Gade Folketingsmedlem, SF
Siden har man blandt andet i Dagens Byggeri kunnet læse, at mens asbest i bygninger er ganske godt beskrevet og udbedringen under kontrol, så er der ingen, som ved, hvor meget asbeststøv, der hvirvles op af jorden, når der graves til nybyggeri i eksisterende by- og industriområder.
Asbest spredes
I Holland undersøger man rutinemæssigt jorden ved byggeri og finder asbest på næsten alle byggegrunde.
Ingeniørvirksomheden Grontmij anbefaler derfor myndighederne at gennemføre en pilotundersøgelse, så der bliver klarhed over omfanget på danske byggegrunde, ikke mindst fordi der i Danmark er en lang tradition for at knuse gamle byggematerialer og genbruge granulatet til opfyldning og stabilisering af byggegrunde og veje.
På den måde kan asbestholdige materialer blive spredt fra gamle bygninger til de områder og byggegrunde, hvor materialet er blevet genbrugt.
Overraskende
Det kommer bag på Steen Gade, at der eventuelt er et udbredt problem med asbest på danske byggegrunde, men på den anden side finder han det logisk:
– Der har været asbest i mange boliger, som er blevet renoverede eller nedrevet, og dermed kan der være et problem, der er meget større, end vi umiddelbart har tænkt på, siger Steen Gade til Dagens Byggeri.
Han mener derfor, at det vil være en god idé at få problemet analyseret:
– Jeg har jo ikke haft held med at få analyseret, hvor meget asbest, der er i hele boligmassen – desværre. Man er lidt for langmodige. Men jeg vil bede miljøministeren, der må have ansvaret for asbest i byggegrunde, der må falde under betegnelsen “jordforurening”, vurdere, om der er brug for en analyse af problemet, fortsætter Steen Gade.
Indkapsling
Steen Gade peger på, at en undersøgelse ved Aalborg Portland har vist, at der blandt andet er asbestfibre i jorden ved en skole:
– Flere undersøgelser viser, at der findes mere asbest i Danmark, end vi regnede med. Når jeg har talt for en samlet undersøgelse, er det for dels at kunne gribe effektivt ind og dels for at prioritere, hvornår vi kan gøre noget ved det. Dermed ikke være sagt, at det hele skal renoveres. Nogen gange kan det faktisk være bedre at indkapsle asbesten i en periode. Men man skal vide, hvor det ligger, og når det ligger i byggegrunde, skal det løses. Der skal jo bo mennesker.