Seminar om cirkulær økonomi kalder på ingeniørerne

Ingeniørerne har også et ansvar for cirkulær økonomi i byggeriet. Sådan lyder overskriften på et pop-up seminar i Aarhus.
Seminar skal gøre begrebet "cirkulært byggeri" mere håndgribeligt. Pressefoto.
Seminar skal gøre begrebet "cirkulært byggeri" mere håndgribeligt. Pressefoto.

Cirkulær økonomi er blevet det helt store buzzword i byggeriet. Men hvad betyder det, og hvilke konsekvenser har det for de udførende? Hvordan skaber du et projekt med materialer, der er upcyclede?

Det er nogle af de mange spørgsmål, rådgiverne stiller sig selv, når de skal i gang med tænke cirkulært. På Building Greens pop-up seminar i Aarhus 5. marts forsøger en række nøgleaktører indenfor branchen at give deres bud på, hvad der skal til for at få et cirkulært byggeri.

– Med pop-up seminaret stiller vi ekstra skarpt på ingeniørerne som en vigtig del af den cirkulære og bæredygtige omstilling. Cirkulær økonomi skal anses som en god forretning, hvor hele kæden kan arbejde sammen. Det er et parameter, som vi i endnu højere grad fokuserer på under forårets Building Green, fortæller Sarah Elhauge, projektleder for den grønne byggeevent.

Ingeniørens rolle er central

Pop-up seminaret går under navnet ‘Cirkulær økonomi i byggeriet – fra en ingeniørs øjne igennem Circle House i Lisbjerg’.

På seminaret vil man kunne opleve oplægsholderne Kasper Guldager fra 3XN Arkitekter, Flemming Besenbacher fra Carlsberg Foundation, Henning Andresen fra Orbicon og Andreas Qvist Secher fra Rambøll. Kasper Lynge fra Ingeniørhøjskolen, Aarhus Universitet, er facilitatoren, som styrer slagets gang.

– Formålet med seminaret er at gøre begrebet cirkulær økonomi mere håndgribeligt. Der er behov for, at det bliver sat på dagsordenen over for både ingeniørstuderende og færdiguddannede. Ingeniørerne skal med på vognen og være en naturlig del af debatten, siger Kasper Lynge, udviklingschef på Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet.

– Det gælder alle typer af ingeniører. Hensigten er, at de skal kunne se sig selv og deres faglighed i hele det cirkulære byggeri. Det er en proces, der skal kickstartes, og den bliver den i høj grad på seminaret, tilføjer han.

Det gode eksempel

Projekt Circle House i Lisbjerg uden for Aarhus bliver brugt som det gode eksempel. Circle House er planlagt som Danmarks første cirkulære boligbyggeri, hvor 90 procent af byggeriet skal kunne adskilles og bruges igen uden at miste værdi.

– Circle House er et eksempel på, hvordan vi kan tænke cirkulær økonomi, bæredygtighed og samarbejde i hele værdikæden. I branchen er der stort fokus på pris og kvantitet. Som jeg ser det, skal vi skifte fokus over mod pris og kvalitet. Vi skal udtænke forretningsmodeller, der kan synliggøre, at der faktisk er økonomi i at tænke bæredygtigt og langsigtet, siger Kasper Guldager, som sammen en lang række samarbejdspartnere står bag projektet.

– Circle House er et interessant projekt, som alle kan lære meget af. Folkene bag projektet vil på seminaret indsamle konkrete forslag fra deltagerne. Forslag til, hvordan vi kan skabe et mere cirkulært byggeri – præcis som Circle House. De vil blive overrakt politikerne på Folkemødet senere på året, runder Kasper Lynge af.

Relateret indhold