Kvinder i byggeriet
- I en række portrætter taler Dagens Byggeri med kvinder ansat i bygge- og anlægsbranchen om deres valg af karrierevej, udfordringer og styrker ved branchen, og om hvordan de ser fremtiden for kvinder i byggebranchen.
Med en karriere i bagagen som blandt andet IKT-specialist hos en af de større ingeniørvirksomheder og afdelingschef i en entreprenørvirksomhed, kom 32-årige Sascha Vesterlund for et års tid siden til teknologivirksomheden HD Lab, der har til huse i BLOX-bygningen i København. Hun er uddannet civilingeniør og har en kandidatgrad i byggeteknologi.
Hos HD Lab smelter hendes passion for at optimere og udvikle byggebranchen via teknologi sammen med HD Labs samme hovedformål. Der er lys i hendes øjne, når hun fortæller om de muligheder, der er for branchen ved at bruge ny teknologi. “Det handler om at motivere”, siger hun.
Hvorfor valgte du din karrierevej?
– Jeg har altid vidst, det skulle handle om byggeri. Men det med at arbejde med det digitalt, var noget, der fik åbnet mine øjne. Jeg synes, det er fascinerende at følge med teknologien og finde nye metoder.
Hvilke udfordringer har du mødt undervejs i din branche?
– Jeg synes generelt, at jeg er blevet mødt på baggrund af, hvad jeg bidrager med i forhold til mine kompetencer. Men fordi jeg har været så interesseret i det nye, så kan man møde en skepsis. Man skal skabe nogle succeshistorier for at overvinde den skepsis hos folk, men jeg ser det som en motivation.
Hvad synes du bedst om i dit job?
– Noget af det, jeg synes er fedt ved denne her branche, det er, at der rigtig tit er et fysisk aftryk i det, man arbejder med. Og så synes jeg, det er fedt, at jeg arbejder med muligheden for at gøre branchen bedre, stærkere og dygtigere, end den er. Det vi kommer og fortæller om, det bliver taget imod, og det synes jeg er fantastisk. Der er rigtig mange, som gerne vil branchen det godt.
– Og så synes jeg, det er fedt at være blandt kolleger, der brænder for den digitale del, som jeg gør. Og som også kan se, at der er nye måder at arbejde på i forhold til den måde, man er gået til projekter på historisk set i byggebranchen.
Hvad driver dig?
– I HD Lab er jeg ansvarlig for den del af forretningen, der beskæftiger sig med modelleringsarbejde, 3D-byggeridelen og automatiseret design, som er noget af det, vi gerne vil være de bedste til. Vi ønsker helt grundlæggende at skabe værdi i byggebranchen med anvendelsen af teknologi. Og det er også noget af det, der driver mig. Jeg ønsker at sætte lys på nogle andre muligheder for at motivere i branchen
– Jeg synes, det er fantastisk at se, hvad man kan gøre, når man får lov at arbejde sammen på en anden måde. Det er fantastisk at få lov til at skrue på flere ting i processerne og se, at det kan lykkes på en anden måde. Og hvis man kan booste det med teknologi, der løfter projektet til et endnu højere niveau – det er fantastisk.
Set i lyset af, at man efterlyser flere kvinder i byggebranchen, hvad tror du så, man kan gøre for at tiltrække flere?
– I den del af byggebranchen, jeg har bevæget mig i, så er der allerede en del kvinder, der besidder flotte jobs. De sidder især tungt på ingeniørdisciplinerne, hvor der er sket et skifte. Og faktisk allerede da jeg læste til ingeniør, var der mange kvinder. Min fornemmelse er, at der er ved at ske et vrid, hvor flere kvinder i kraft af deres kompetencer bliver efterspurgt i byggebranchen, og det åbner for nye muligheder for at blive en del af branchen.
Hvad er fremtidsudsigterne, som du ser det, for kvinder i byggebranchen?
– Når man ser mod fremtiden, vil flere og flere håndværksjobs blive til tech-jobs. Så der er stort potentiale i at få flere kvinder til branchen, fordi det i højere grad bliver et spørgsmål om planlægning og det at styre en robot, fremfor hvor mange mursten man kan løfte på en dag. Der vil stadig være brug for ren råstyrke, men der bliver mulighed for at bruge flere andre kompetencer i fremtiden. Det, tror jeg, kan inspirere kvinder til at blive en del af byggebranchen på en anden måde.
Se også de andre artikler i serien om ‘Kvinder i byggeriet‘.