Det er åbenbart ikke særlig mange pæne gloser, man modtager, når man driver virksomhed i Rødovre Kommune.
For anden gang har kommunen nemlig fået titlen som Danmarks mindst erhvervsvenlige kommune, hvilket viser en kedelig trend for hovedstadsområdet, da også Glostrup, Albertslund, Ishøj, Tårnby, Hvidovre og Dragør Kommune ligger blandt de nederste 10 kommuner i analysen. Faktisk ligger hele 15 af 17 hovedstadskommuner i den nederste halvdel. Det skriver Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.
I Rødovre betaler virksomhederne den maksimale særlige virksomhedsskat, der kaldes dækningsafgiften. Prisen for at få sagsbehandlet en byggetilladelse er en af landets højeste, og der holdes sjældent dialogmøder med det lokale erhvervsliv.
– Det er ærgerligt, at næsten alle kommunerne i hovedstadsområdet år efter år er blandt de mindst erhvervsvenlige. Jeg ville ønske, at de havde større ambitioner. Derfor bliver jeg også ekstra glad, når jeg ser, at både Ballerup og København har taget nogle gevaldige spring op af listen og i den grad arbejdet for at blive mere erhvervsvenlige. Det er virkelig godt gået, siger formand for Dansk Byggeri Hovedstaden, Mads Raaschou.
København trækker den rigtige vej
Ballerup er på plads nummer 14 ud af 98 kommuner en af landets bedste til erhvervsvenlighed og den mest erhvervsvenlige kommune i hovedstadsområdet skarpt efterfulgt af Vallensbæk på plads nummer 23. Også København har arbejdet på at blive mere erhvervsvenlig. Hovedstaden er sprunget 34 pladser frem og ligger nu på plads nummer 52.
– Uanset om man bor i vækstens centrum i hovedstadsområdet eller på den jyske hede, så bør ambitionen være at give virksomhederne mest mulig medvind, så de kan skabe arbejdspladser og vækst til lokalområdet. Men her lukrerer mange af hovedstadskommunerne på deres beliggenhed, og det betyder i praksis, at de ikke gør særlig meget for at gøre det nemt at drive virksomhed, siger Mads Raaschou.
Billund er Danmarks bedste til erhvervsvenlighed, mens Rødovre er den dårligste.