Robotter kan være nyttige murerarbejdsmænd, hvis branchen giver plads

Mens robotter har fundet vej til industrihaller og dele af byggeindustrien, halter store dele af byggebranchen og -pladserne efter. Indfas robotterne, lyder opfordringen fra Universal Robots.
Michael Hjertebjerg fremviste modellen UR5e og demonstrerede betjeningen af den. Foto: Hans-Henrik Lærke.
Michael Hjertebjerg fremviste modellen UR5e og demonstrerede betjeningen af den. Foto: Hans-Henrik Lærke.

Universal Robots

  • Universal Robots opstod i 2005.
  • Virksomhedens seks-aksede industrielle robotarme er skabt til at automatisere gentagne monotone industrielle processer.
  • De kollaborative robotter arbejder side om side med mennesker.
  • Universal Robots har solgt over 39.000 kollaborative robotter på verdensplan.
  • Virksomheden har tilstedværelse i 19 lande og beskæftiger 670 medarbejdere.

ODENSE: – I den danske byggebranche er der meget få robotter, der findes langt flere inden for den klassiske industri og på sundhedsområdet. Robotter er på vej ind i byggeriet, men der skal skabes plads til udviklingen. Får robotterne ikke lov til at løse opgaver, så får vi det aldrig i gang, siger Sales Development Manager hos Universal Robots Michael Hjertebjerg, der til Dansk Byggeris Robotdag i Odense viste virksomhedens seks-akslede robotarme frem.

Hans opfordring er ikke at vente på, at robotterne kan udføre et byggeri fra A-Å, men tænke i at indfase automatiserede medarbejdere.

– Kig på Kina. Deres byggeri af højhus er automatiseret. Herhjemme bør vi tænke robotter ind i byggeriets faser. De skal ikke nødvendigvis kunne alt, måske kan de sættes til at skrue, male, pudse eller slibe i op fire meters højde, men så skal man jo ikke tænke på den del af opgaven. Robotterne kan afhjælpe mennesker, som får frigivet tid til at lave andre opgaver, siger Michael Hjertebjerg, der påpeger at Danmark er i øjeblikket på indtager en 6. plads over robotintensive lande i verden. Så langt, så godt, men med den nuværende implementeringsrate af industrirobotter, vil Danmark synke ned på en 30. plads inden for nogle år. Skal konkurrenceevnen bibeholdes, må Danmark oppe sig.

Automatisk murerarbejdsmand

Murerfaget kan tjene som eksempel ifølge Michael Hjertebjerg. Her kan håndværkerne drage nytte af robotter, som kan aflaste mureren, der kan blive skånet for mange løft eller slidsomme ergonomiske bevægelser dag ud dag ind.

– Robotten kan jo programmeres til at tage stenene for mureren, så han slipper for at dreje i kroppen. Jeg tror, mange folk overproblematiserer robotternes indtog i byggeriet. Det kan godt lade sig gøre. Er udfordringen, at der ligger noget i vejen for robotten, fordi der ikke er ryddet op på byggepladsen – jamen, så sæt robotten til at gøre rent først.

Fremtiden er mekanisk

Universal Robots er specialiseret i at fremstille kollaborative robotter, der arbejder side om side med en menneskelig makker. Det match er godt, fortæller Michael Hjertebjerg, for når robot og menneske arbejder sammen, stryger effektiviteten i vejret. Han refererer til et studie fra Massachusetts Institute of Technology (MIT). Det har vist, at robot/menneske samarbejdet er 85 procent mere produktivt, end hvis enten menneske eller robot udføre det samme stykke arbejde alene.

– Sådan en undersøgelse er naturligvis vand på vores mølle, men det er absolut værd at hæfte sig ved, at mennesket ikke er udkonkurreret. Det er den sunde fornuft i makkerskabet. Menneskets rolle bliver kvalitetssikring af produktet, mens robotten er god til det repetitive, hurtige, vedvarende og præcise arbejde, siger han.

I akademiet hos Universal Robots fik deltagerne mulighed for selv at indstille robotarmene. Det kort kursus af få minutters varighed og programeringen var i gang. Foto: Hans-Henrik Lærke.
I akademiet hos Universal Robots fik deltagerne mulighed for selv at indstille robotarmene. Det kort kursus af få minutters varighed og programeringen var i gang. Foto: Hans-Henrik Lærke.

Michael Hjertebjerg spår, at robotter med tiden får en fod inden for i alle industrier og brancher. Salgstallene viser tendensen i udviklingen. Den danske robotindustri forventes at tredobles i 2025, så der bliver solgt for 52 milliarder kroner. Derfor ser de danske virksomheder ind i en fremtid, hvor flere robotter vil udføre svejse- og skrueopgaver, løse laboratorieopgaver, samle produkter eller pakke komponenter i kasser.

Anvendelsesmulighederne er mange med robotarmene fra Universal Robots, der ifølge Michael Hjertebjerg snildt kan bruges på byggepladsen.

Relateret indhold