RFID-teknologi giver tryghed

Icopal lancerer danskproducerede undertage med indbygget RFID-chip, således at alle data om det konkrete undertag altid vil være tilgængelig.
Vi vil gerne tage ansvar for at løfte kvaliteten, hvilket en indbygget sporingschip i undertaget er et direkte bevis for, siger produktchef Jacob Friderichsen. Foto: Icopal.
Vi vil gerne tage ansvar for at løfte kvaliteten, hvilket en indbygget sporingschip i undertaget er et direkte bevis for, siger produktchef Jacob Friderichsen. Foto: Icopal.

Om RFID

  • RFID står for Radio Frekvens Identifikation og bruges til identifikation af objekter ved hjælp af radiobølger. Icopal begyndte at anvende RFID-teknologien i 2006 på deres tagpapprodukter, hvor man i produktionen lægger en chip ind og koder den med basisoplysninger, såsom:
  • Identifikation af produktet
  • Oplysning om produktion
  • Mulighed for leveringsoplysninger
  • Mulighed for projektoplysninger

Ved at indbygge sporingschip i undertaget gør man det nemmere at afgøre eventuelle fremtidige tvister og uenigheder. Desuden er det muligt at få adgang til alle informationer om undertaget uden at beskadige materialerne i tagkonstruktionen.

– Når vi lancerer vores danskproducerede undertage med RFID-chip, så hænger det sammen med vores garantier på undertage. Vi står inde for vores undertagsprodukter, og vi vil gerne tage ansvar for at løfte kvaliteten, hvilket en indbygget sporingschip i undertaget er et direkte bevis for – det giver tryghed ud i fremtiden, siger produktchef i Icopal Danmark, Jacob Friderichsen.

Samtidig er det blevet enkelt at opklare tilfælde af tyveri fra byggepladser, da oplysninger om produktion, levering og projekt er indbygget i produktet.

Forkert sted at spare

Teknisk chef i Byggeskadefonden, Jens Dons, mener, at bygherrer i dag er blevet mere bevidste om undertagets betydning, hvilket han bl.a. tilskriver indførelsen af den uvildige klassifikation af undertage – DUKO-ordningen – som har givet overblik over undertagsmarkedet.

– Der er bestemt sket en positiv udvikling, som hænger sammen med, at hvis man vælger et klassificeret undertag, så er man på sikker grund – dog kan udførelsessvigt fortsat medføre skade på undertaget. Vi oplever dog stadig, at når der skal ske en besparelse på et byggeprojekt, så er undertaget desværre ofte det sted, hvor man vælger at sænke kvalitetsniveauet en anelse, siger han.

Det er således altid en god ide at se på sammenhængen mellem tagmaterialets levetid og undertagets levetid, og Jacob Friderichsen opfordrer til at overveje det logiske i at spare, hvad der svarer til én procent af udgifterne på et tagprojekt, hvor man efterfølgende ikke har garanti og måske kan se frem til flere vedligeholdelsesomkostninger.

Flere fordele

I uventilerede konstruktioner fjernes boligens fugtige, varme luft selvsagt ikke ved hjælp af ventilation mellem isolering og undertaget. Her er det vigtigt, at fugten kan diffundere ud gennem undertaget, som i disse konstruktioner skal være diffusionsåbent. Ifølge Jacob Friderichsen er der blandt disse typer membraner en afgørende kvalitetsforskel:

– De fleste diffusionsåbne undertage på markedet er produceret med en mikroporøs film, hvor fugttransporten i undertaget sker gennem små perforeringer i filmen. Icopals diffussionsåbne undertage er fremstillet med en såkaldt monolitisk film, som er meget modstandsdygtig i forhold til uv- og varmebelastning. I Danmark har vi en tradition for ret åbne tagsten, som den klassiske vingetagsten, og derfor er undertaget meget udsat for uv-stråler. Det er faktisk ret ekstreme forhold, som et undertag skal kunne modstå her i Danmark, siger han.

Jacob Friderichsen har foreløbig oplevet en meget positiv respons fra både rådgivere og entreprenører, da man med en sporingschip får større tryghed, når man tager i betragtning, at byggebranchen som helhed har lidt under de mange sager med utætte undertage.

Icopal lancerer nu deres danskproducerede undertage med indbygget RFID-chip. Foto: Icopal.
Icopal lancerer nu deres danskproducerede undertage med indbygget RFID-chip. Foto: Icopal.

Relateret indhold