Regeringen vil certificere teknisk byggesagsbehandling

En certificeringsordning kan åbne for private aktører på området og dermed transparente og lavere priser.
Regeringen vil certificere den tekniske byggesagsbehandling, så fx et parcelhus eller et alment byggeri kun skal sagsbehandles én gang, og denne behandling skal så gælde for hele landet. Foto: Colourbox.
Regeringen vil certificere den tekniske byggesagsbehandling, så fx et parcelhus eller et alment byggeri kun skal sagsbehandles én gang, og denne behandling skal så gælde for hele landet. Foto: Colourbox.

Den danske byggebranche har i årevis efterlyst mere smidig og hurtig byggesagsbehandling og har ikke mindst peget på, at det er komplet unødvendigt, at kommunerne individuelt udfører den tekniske byggesagsbehandling.

Det fremgår imidlertid af regeringens lovkatalog, at den tekniske byggesagsbehandling skal certificeres, og at et byggeri af eksempelvis et parcelhus eller et alment byggeri ikke skal teknisk byggesagsbehandles for hver gang, det opføres, men kun én gang, der så skal gælde for hele landet.

Der har været en masse træghed i at få ændret byggesagsbehandlingen. Men udviklingen har bevæget sig i retning af, at vi i stigende grad arbejder med certificeringsordninger.

Michael H. Nielsen Direktør, Dansk Byggeri

Det glæder ikke mindst i Dansk Byggeri.

– Der ligger en række muligheder i at ensarte den tekniske byggesagsbehandling. Det giver dels effektiviseringsgevinster ved, at man ikke skal have behandlet samme byggeri i flere kommuner, og dels ved at vi bevæger os i en retning med standardisering af byggeriet, uden at det skal være “kedeligt byggeri”. Kommunerne skal stadig have den lokalplanmæssige byggesagsbehandling, siger direktør Michael H. Nielsen til Dagens Byggeri.

Transparente priser

Han forudser, at en certificeringsordning kan åbne for private aktører på området og dermed transparente og lavere priser, når man kan gå flere steder hen.

– Skal man bygge i eksempelvis Hillerød Kommune, kan man vælge enten en anden kommune til den byggetekniske behandling eller en certificeret privat aktør. Der har været en masse træghed i at få ændret byggesagsbehandlingen. Men udviklingen har bevæget sig i retning af, at vi i stigende grad arbejder med certificeringsordninger, og at der er flere aktører på et marked med forskellige ydelser, siger Michael H. Nielsen videre.

Tåbeligt krav fjernes

Et andet initiativ i regeringens lovkatalog er fjernelse af byggeskadeforsikringskravet ved udlejningsejendomme, hvor en entreprenør eksempelvis selv udfører en renoveringsopgave på sin egen ejendom.

– Det virker fuldstændig tåbeligt, at man som bygningsejer skal tvinges til at tegne en byggeskadeforsikring, hvis man eksempelvis vil ombygge en erhvervsejendom til udlejningsboliger. Det er en systemfejl, man nu vil rette op på. Det er en omkostning, der kun kan væltes over på dem, der skal betale huslejen. En byggeskadeforsikring koster typisk, for virksomheder der ikke bygger specielt meget, i størrelsesordenen 30.000-70.000 kroner. Det er dybest set en forsikring, de ikke har brug for, fordi de stadig ejer ejendommen, idet de fortsat lejer den ud, slutter Michael H. Nielsen.

Relateret indhold