Dagens Byggeri (DB): Hvad er dit generelle indtryk af byggeriet gennem 2016?
Elly Kjems Hove (EKH): 2016 tegner et billede af en branche, som har oplevet en moderat positiv udvikling. Det har været muligt at spore optimisme i sektoren, som har været på en lang og hård rejse siden 2007. Det understøttes ligeledes af, at man kan ane en positiv tilvækst i produktiviteten de seneste år.
Der er dog stadig rum til udvikling i byggeriet, hvor investeringerne i nybyggeri også i 2016 har ligget på et lavt niveau. Men der er udsigt til, at investeringerne i byggeri og anlæg vil stige moderat i de kommende år i takt med generel fremgang i økonomien, stigende boligpriser og færre ledige erhvervslokaler.
DB: Var der specifikke hændelser, gode eller dårlige, der fik særlig betydning?
EKH: Det har været et år, som nok bedst kan sættes under driftens tegn, hvor der ikke har været de store udfald – hverken i markedet eller på det byggepolitiske område.
Man kan med andre ord karakterisere det som et marked, der er ved at stabilisere sig. Der bliver arbejdet koncentreret med at understøtte de positive udviklingstendenser i branchen på bedste vis. Her er regelforenkling et væsentligt indsatsområde, som DI Byg prioriterer højt – både i det forgangne år – men også fremadrettet.
For DI Byg handler det om at styrke den samlede byggesektors konkurrencemæssige position ved at påvirke de politisk fastsatte rammevilkår og sikre de bedst mulige afsætningsvilkår for byggeriet. En central del heri består i at sikre, at byggeriet ikke mødes med besværlige regler, der giver øgede produktionsomkostninger eller hindrer nye produkters vej til markedet.
DB: Hvilke udfordringer og forventninger har du til 2017 og årene fremover?
EKH: DI Byg forventer den moderate, positive økonomiske udvikling fortsætter i byggeriet i de kommende år, og vi kigger ind i en branche, som undergår en spændende udvikling på mange områder. I DI Byg har vi fokus på en række udvalgte indsatsområder, som rummer udfordringer såvel som muligheder for byggeriet som helhed.
Det handler for eksempel om byggeriets fremtidige ressourcehåndtering, hvor der ikke er tvivl om, at udviklingen inden for genbrug af byggevarer er kommet for at blive. Det er et marked, der vokser stødt. Det rejser en række udfordringer – men bestemt også en række muligheder – som det er nødvendigt at adressere. Et andet væsentligt tema, der tegner en brydningstid i branchen, er digitalisering. Digitalisering er med til at skabe nye veje for branchen, som kan styrke konkurrencekraften og ikke mindst produktiviteten i byggeriet. Men der er ingen tvivl om, at det samtidig stiller krav til branchen og udfordrer de nuværende arbejdsprocesser.
Man kunne nævne mange flere relevante indsatsområder, som venter på den anden side af årsskiftet. Der er ingen tvivl om, at 2017 bliver endnu et spændende og interessant år for branchen.