Bæredygtighed kommer ikke af sig selv, for der er også budgetter, der skal tages hensyn til, når Danmarks største bygherre, Bygningsstyrelsen, går i gang med projekter. Det fortæller direktør i Bygningsstyrelsen, Gyrithe Saltorp, der deltog i et debatpanel om værdiskabelse gennem bæredygtighed på Building Green Aarhus.
– Bæredygtighed handler om, at man tænker sig om helt fra starten. Man kan vælge at bruge nogle lidt dyrere materialer, og så er der nogle andre fravalg, man må foretage, og det kan godt være, at de betyder mindre, siger Gyrithe Saltorp.
Bygningsstyrelsen har valgt at ansætte folk til intern kvalitetssikring af det materiale, som eksterne rådgivere laver på styrelsens byggeprojekter. Det har man gjort, fordi der er for mange fejl.
Kvalitetssikrer selv
– Rådgiverne mangler typisk nogle kompetencer. Faktum er, at byggeri er blevet kompliceret. Det kan godt lade sig gøre, men man skal vide afsindigt meget for at være rådgiver inden for byggeri i dag. Det, vi har brug for, er, at rådgiverne selv indser, at de måske ikke ved alt og bliver selvsupplerende, så de kan levere mere færdige projekter. Vi har nået et punkt, hvor vi har valgt at ansætte nogle folk internt til at lave kvalitetssikring af det materiale, vores rådgivere laver, for at få tjekket, om der er styr på totaløkonomien, og om der er givet os som bygherrer nogle fornuftige valg. Men også fordi der er enormt mange fejl i brugen af IKT og hele det digitale byggeri, siger Gyrithe Saltorp.
Se interview med Gyrithe Saltorp øverst i artiklen.