Pres på små og mellemstore murervirksomheder

De små og mellemstore murervirksomheder kæmper i et hårdt presset marked, mens de største går frem.
De små og mellemstore murervirksomheder har måttet se deres indtjening pr. ansat falde. Foto: Colourbox.
De små og mellemstore murervirksomheder har måttet se deres indtjening pr. ansat falde. Foto: Colourbox.

På trods af øget aktivitet i bygge- og anlægsbranchen viser de seneste regnskaber en tilbagegang for de små og mellemstore murervirksomheder, der har måttet se deres indtjening pr. ansat falde med henholdsvis 11 og 2 procent. De store murervirksomheder går derimod frem. Det viser årets byggeanalyse fra Dansk Byggeri og Deloitte.

– Der er ingen tvivl om, at murermestrene opererer i et marked, hvor der er pres på priserne og mange konkurrenter om buddet. Derved har mange simpelthen svært ved udnytte det generelle opsving i byggeriet til at presse indtjeningen op, siger partner i Deloitte, Thomas Frommelt, i en pressemeddelelse.

Bekymrende udvikling

Murerbranchen har samtidig været vidne til en negativ udvikling i afkastet af den investerede kapital. Det bekymrer Lars Storr-Hansen, administrerende direktør i Dansk Byggeri.

– De mindre og mellemstore murervirksomheder har ikke blot opnået en lavere indtjening pr. ansat. De har også måttet øge deres investeringer og dermed pengebinding i arbejdskapital. Det sætter naturligvis afkastet under pres, ligesom det også trækker soliditeten i den forkerte retning. Det er en udvikling, der helst skal vendes, siger han.

Tilbage på sporet

Til gengæld glæder det Lars Storr-Hansen, at de store murervirksomheder tilsyneladende klarer sig godt.

– Murermestrene med mere end 25 ansatte måtte sidste år indkassere et mindre fald i indtjeningen pr. ansat, men er altså nu tilbage på sporet med en pæn stigning på hele 17 procent. Dermed synes de store virksomheder at have fundet en fornuftig forretningsmodel, der balancerer indtjening og investering. Det er positivt, lyder det fra Dansk Byggeris administrerende direktør.

Syv procent af de danske murervirksomheder vurderes at være i forhøjet risiko for konkurs, såfremt der ikke sker en forbedring i indtjeningen og kapitalforholdene.

Relateret indhold