Over de næste mange år skal det danske forsvar genopbygges, og det betyder bl.a. etablering af bygge- og anlægsprojekter for milliarder af kroner.
Men tiden er knap, og derfor er partierne bag forsvarsforliget netop blevet enige om en aftale om en ny midlertidig lov, der giver myndighederne mulighed for hurtigere at kunne gennemføre ”konkrete bygge- og anlægsprojekter samt driftsaktiviteter, der tjener væsentlige nationale forsvarsformål eller væsentlige civile beredskabsformål”, lyder det fra Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab:

170 millioner til kaserner, flyve- og flådestationer
– I lyset af det aktuelle trusselsbillede kan der være behov for at igangsætte nødvendige bygge- og anlægsprojekter, der tjener væsentlige forsvarsformål eller væsentlige civile beredskabsformål, hurtigere, end den gældende regulering giver mulighed for, siger ministeren for samfundssikkerhed og beredskab, Torsten Schack Pedersen, og tilføjer:
– Der kan være behov for at gennemføre bygge- eller anlægsprojekter begrundet i alvorlige og uforudsete trusler, herunder sammensatte trusler mod kritisk infrastruktur mv. Den indgåede aftale danner grundlaget for et lovforslag, der kan skabe de juridiske rammer for gennemførelse af sådanne projekter.
Træder i kraft i år
TV2.dk skriver, at Forsvarsminister Troels Lund Poulsen med aftalen vil kunne overtage kompetencen fra en kommune og give dispensationer til projekter samt i næste instans beslutte, at regler på plan- og miljøområdet tilsidesættes for et konkret byggeri eller en konkret aktivitet på forsvarsområdet. Også adgangen til at klage kan blive sløjfet:
– Det her er en meget vidtgående lov, som giver nye muligheder for at agere hurtigt på en måde, som vi ikke har arbejdet med før, siger ministeren om loven, der forventes at kunne træde i kraft allerede i september 2025.

Kommuner går sammen: Byg krigsskibe og flådebygninger hos os
Mediet oplyser videre, at loven får en solnedgangsklausul og vil blive ophævet igen ved udgangen af 2028:
– Det er ikke nogen hemmelighed, at vi har nogle aktuelle sager, som påvirker Forsvarets kampkraft, siger han med henvisning til en sag om mos på en helikopterlandingsplads og udfordringerne med Høvelte Kaserne, siger Troels Lund Poulsen.