Ifølge en analyse offentliggjort af Fagbladet 3F og Ugebrevet A4 får polakker på byggepladserne i gennemsnit cirka 5.000 kroner mindre i løn om måneden end tilsvarende danske byggearbejdere. Desuden mener mange polakker, at de bliver snydt ved dels ikke at få de lønninger, der er blevet lovet på forhånd, og dels ved ikke at modtage eksempelvis 12,5 procent i feriepenge, der ellers som et af de få områder på det danske arbejdsmarked er lovbestemt.
Næstformand i 3Fs byggegruppe Palle Bisgaard siger til Dagens Byggeri, at der er mange af de sager, 3F kører, hvor man oplever, at udenlandske byggearbejdere er blevet snydt af arbejdsgivere.
Når det kommer til stykket, indfries de indgåede aftaler ikke.
Palle Bisgaard, Næstformand i 3Fs byggegruppe
– De er af virksomheden blevet lovet en løn, der enten er lige over overenskomstmæssig løn eller på det absolut mindste niveau. Og når det kommer til stykket, indfries de indgåede aftaler ikke, siger Palle Bisgaard.
Ikke sure
Han afviser, at det er fordi, at 3F er sure over, at nogle arbejder til mindstelønnen, at sagerne opstår.
– Det, vi er bekymret over, er, at den kultur, der ligger i vores overenskomster om, at lønninger og arbejdsforhold forhandles mellem virksomheden og den enkelte medarbejder, er truet. Vi har en udstrakt grad af forhandlingsmuligheder i forhold til lønnen og et akkordsystem, som gør, at man altid har mulighed for at arbejde sig til en højere løn end minimallønnen. Den intention sættes fuldstændig ud af kraft for mange af de udenlandske kolleger, vi har gående her i landet. De har fået at vide, at enten arbejder de til minimallønnen, eller også er de her ikke. Og når det så kommer til stykket, bliver de endda også snydt for mindstebetalingskravene. Det er social dumping, siger Palle Bisgaard videre.
Lægger en dæmper
Palle Bisgaard understreger også, at der er problemer med udbetaling af feriepenge, selv om det er lovbestemt.
– Vi bruger mange ressourcer i alle byggefagene på at køre en lang række sager, og det er med til at lægge en dæmper på det. Vi forsøger også at få kommuner og regioner til at håndhæve arbejdsklausulerne ved sammen at lave værktøjer, som kan sikre håndhævelse. Men det står klart, at vores system, som vi har kendt det, er udfordret. Så meget desto vigtigere er det at fremskaffe en dokumentation som den, Fagbladet 3F og A4 fremlægger i disse dage, slutter Palle Bisgaard.