Mange boligejere og lejere er plaget af dårligt indeklima og fugtproblemer i kældre og andre rum med kolde ydervægge. Problemerne kan afhjælpes med indvendig efterisolering af de kolde vægge, men det er ikke alige løsninger, der klarer opgaven lige godt. En dårlig løsning giver risiko for fugtrelaterede byggeskader som skimmelsvamp, og det kan medføre helbredsproblemer, der kan ramme alle. En af landets førende eksperter på området, civilingeniør Tommy Bunch-Nielsen, der har arbejdet med fugtproblemer i bygninger i mere end 40 år, siger:
– Skimmelsvamp kan medføre helbredsproblemer. Ofte kan den lugtes, men ikke altid. Det kan være svært at afgøre, hvor i bygningen den er. Men det er ofte sådan, at vi finder skimmel skjult bag noget, eksempelvis når vi fjerner et træskelet med isolering og gipsplader, som er blevet sat op tidligere for at spare på energien. Er der skimmelsvamp i en kælder, skal man vide, at den vandrer opefter i huset. Derfor er det vigtigt at få bugt med den, også selvom man ikke opholder sig så meget i sin kælder. Skimmel kommer igen, hvis man ikke løser problemerne en gang for alle, siger Tommy Bunch-Nielsen, direktør i Bunch Bygningsfysik.
SkamoWall i Danmark
Som en løsning på dette problem lancerer Skamol nu SkamoWall-systemet på det danske marked. SkamoWall er et danskudviklet indeklimasystem med indeklimaplader fremstillet af kalciumsilikat, der ifølge Skamol giver en permanent løsning på problemer med fugt- og skimmelsvamp. Systemet har været benyttet i Tyskland i mange år, og samtidig er dets egenskaber blevet afprøvet og dokumenteret her i Danmark.
– For at slippe af med skimmelsvamp, skal den først lokaliseres og fjernes grundigt. Derefter er det en god løsning at montere kalciumsilikatplader, for det holder på langt sigt, siger Tommy Bunch-Nielsen og fortsætter:
– Kalciumsilikatplader har den fordel, at de er uorganiske og har en høj pH-værdi. Det betyder, at der ikke er noget materiale, som svampen kan vokse på. Når først skimmelsvampen er fjernet, og når pladerne er korrekt monteret, kommer den ikke igen. Pladerne transporterer fugten ud af væggen og er selvudtørrende. Vægge og gavle beklædt med kalciumsilikatplader øger komforten og giver et bedre indeklima. De har en vis isolerende effekt, så man kan sidde op ad væggen og altså møblere dér, hvor der før var en kold væg med skimmelsvamp.
Brudstærke plader
I Danmark er SkamoWall-systemet blandt andet blevet brugt af Aarhus Murer og Tømrerforretning i en del kælderrum og taglejligheder. Medindehaver af virksomheden Martin Lægdsmand siger:
– SkamoWall-pladen er et let produkt, og det er en fordel for håndværkeren, uanset om opgaven er stor eller lille. Pladerne er også nemme at have med at gøre, fordi de uden besvær kan skæres til med en håndsav eller en stiksav, samtidig med at de er brudstærke. Når vi skærer i pladerne, støver det nærmest ikke, og der er ikke brug for at bære handsker.
SkamoWall-systemet bliver distribueret gennem landsdækkende tømrerhandlere til både det professionelle marked og gør-det-selv folket. Det sælges som et komplet system med primer, klæber, armeringsnet, hjørnebeskytter, biocid og glat puds.