Performancetest sikrer kvaliteten

Problemer med helt nye eller nyrenoverede tekniske installationer kan forebygges ved at bruge performancetest af installationerne. Videncenter for Energibesparelser i Bygninger har netop udgivet tre vejledninger om, hvordan man helt konkret performancetester.
Nye vejledninger fra Videncenter for Energibesparelser i Bygninger giver input til, hvilke krav bygherren kan stille, sådan at indeklima og energiforbrug i etageejendomme rent faktisk bliver som forventet. Pressefoto.
Nye vejledninger fra Videncenter for Energibesparelser i Bygninger giver input til, hvilke krav bygherren kan stille, sådan at indeklima og energiforbrug i etageejendomme rent faktisk bliver som forventet. Pressefoto.

De tekniske installationer sidder lige i skabet og ser flotte ud. Afleveringen efter AB92 går som smurt. Alle er glade. Men så tages installationerne i brug, og bøvlet starter. Energiforbruget viser sig at være højere end forventet, og indeklimaet er dårligt – kort sagt er den tekniske funktionalitet langt fra i top.

Ovenstående er et problem, som mange bygningsejere oplever. Men det kan ifølge Videncenter for Energibesparelser i Bygninger forebygges, hvis bygherrerne tager performancetest i brug og indarbejder krav og kriterier til bygningens installationer fra start. Derfor har videncentret netop udgivet tre vejledninger til performancetest af henholdsvis fjernvarmeanlæg, naturgasanlæg og ventilationsanlæg, og de er tænkt som hjælp til både bygherrer, rådgivere og installatører.

Effektiv metode

– Performancetest er en effektiv metode til at sikre, at det færdige projekt lever op til bygherrens krav og ønsker i forhold til kvalitet. Ganske enkelt fordi bygherren fra start specificerer præcise krav til de tekniske installationer, siger leder af Videncenter for Energibesparelser i Bygninger, Vagn Holk.

Det særlige ved performancetest er, at det er bygherren, der fra start stiller kravene til, hvordan anlægget skal testes, og hvordan dette skal dokumenteres. Performancetest adskiller sig altså ikke grundlæggende fra den almindelig afleveringsforretning, hvor funktionen af anlæg testes, før projektet afleveres til bygherren. men der sker en præcisering af, hvad kravene er, og hvordan de kontrolleres.

De tre nye vejledninger indeholder blandt andet detaljerede målemetoder, tjeklister og testbeskrivelser. Vejledningerne er målrettet etageboligbyggeri, men kan med lidt tilpasning også benyttes til andre typer af større bygninger. Desuden er vejledningerne udarbejdet i overensstemmelse med et koncept for performancetest, som Bygningsstyrelsen står bag.

Relateret indhold