Et af hovedemnerne inden for byggesektoren i debatten hos 3F på Bornholm var social dumping, hvor direktør Ulla Röttger fra ARC – Amager Ressource Center (Amager Bakke) – fortalte om erfaringerne med at sikre ordnede forhold på byggepladsen.
Der er tale om et byggeri til cirka fire milliarder kroner, og byggearbejdere fra flere nationer er beskæftiget på byggepladsen.
– Vi kontaktede inden byggeriet vores kolleger i Roskilde, som netop havde bygget et nyt kraftværk. Vi ville drage nytte af deres erfaringer, og derfor indførte vi på et meget tidligt tidspunkt i vores kontrakter regler for overholdelse af danske løn- og arbejdsmarkedsforhold. Derfor fremgik det af selve udbudsmaterialet, at ILO-konventionen skal overholdes, siger Ulla Röttger til Dagens Byggeri.
Dialogforum
Hun er ganske tilfreds med forløbet af byggeriet og understreger i den forbindelse, at der har været et dialogforum med deltagelse af arbejdsmarkedets parter og leverandører. Det har været meget vigtigt.
– Det har betydet, at vi i et uformelt forum har kunnet fanget sager i opløbet. Også andre sager end social dumping. Vi er på den anden side ikke i mål. Der er nogle dilemmaer, hvor vi på den ene side har vores kontrakter med sanktioner over for leverandører. På den anden side har vi det fagretlige system, hvor tingene tager tid. Betyder forlig, at kontrakten er opfyldt, eller får de medarbejdere, som ikke er organiserede, deres løn? Gør de ikke det, skal vi sørge for det. Vi har også fået en masse erfaringer med, hvordan man skal kontrollere, og at mange af de udenlandske underleverandører tror, at de opfylder kravene, selv om de har læst overenskomsten og dens regler, men i deres land plejer man ikke at opfylde det hele. Det finder man ud af hen ad vejen, siger Ulla Röttger videre.
Får tips fra 3F
Hun efterlyste i en debat med Palle Bisgaard fra 3F og Peter Steenholm fra Dansk Byggeri dels mere simple overenskomster og dels hurtigere sagsbehandling i Arbejdsretten.
– Simple overenskomster ville også gøre det lettere for udenlandske virksomheder at overholde dem. Vi har brugt mange penge på at lade revisionsvirksomheden DeLoitte kontrollere eksempelvis lønsedler, men alligevel ved vi, at de virksomheder, der vil snyde, de kan også finde ud af det. Der kan vi i vort dialogforum få nogle tips fra fagbevægelsen til, hvad vi skal holde øje med og så give oplysningerne videre til DeLoitte. I Arbejdsretten har vi en sag, der måske ender med forlig. Den startede for et år siden og har kørt i vores regi, hvor vi har forsøgt at samle dokumentation frem til februar, hvor virksomheden meddelte, at den gerne ville betale. Men arbejdsgiverorganisationen, virksomheden har meldt sig ind i, afviste, at de skulle betale. De ønskede, at den skal køre i det arbejdsretlige system, forklarer ARC’s direktør.
Trækker i langdrag
Hun afventer derfor sagens behandling, men kan ikke få at vide, hvornår den forventes afgjort.
– Jeg har en kontrakt med mine leverandører og er derfor utålmodig med at vide, hvordan sagen står. Der kan måske gå halvandet år, og så er vi for længst færdige. Det er ikke rart at have gamle sager liggende og have økonomiske mellemværender med leverandørerne. Vi skal kunne agere og ikke være afhængige af et andet system, slutter Ulla Röttger.