I det første halvår af 2021 har Cowi oplevet stor efterspørgsel på sine ydelser inden for grønne løsninger og infrastruktur.
Driftsresultatet blev 185 millioner kroner, hvilket er 53 millioner kroner (eller 40 %), bedre end samme periode sidste år.
Omsætningen er vokset til 3.335 millioner kroner (+28 millioner kroner) til trods for, at Cowi i den forgangne periode har frasolgt sin kortlægningsforretning og lukket eller neddroslet sin tilstedeværelse i markeder uden for Skandinavien, Storbritannien og Nordamerika.
Dette fokus på kernemarkederne og projekteksekvering har givet resultater, og ordrebeholdningen er nu næsten på fem milliarder kroner, en milliard kroner mere end for et år siden.
Udfordringen er nu at tiltrække nye medarbejdere
– Forklaringen på vores fremgang skal især findes i vores strukturerede arbejde med at forbedre kundeoplevelsen. Der er nemlig en klar sammenhæng mellem kundetilfredshed, projektgennemførsel og lønsomhed, og vores kundetilfredshed (Net Promotor Score) er steget fra 38 til 48 i det forgangne år. Desuden har vi haft medvind på vores markeder, da alle forsøger at omstille sig til en grøn fremtid. Og lige netop grøn energi og infrastruktur er Cowis kernekompetencer, så vi har haft en særdeles stærk markedsposition her i første halvår, siger Lars-Peter Søbye, Group CEO i Cowi.
Væksten kan især relateres til virksomhedens forretning i Storbritannien og Norge, hvor der investeres massivt i ny grøn infrastruktur.
Cowis udfordring handler derfor ikke så meget om at vinde nye projekter, men derimod om at tiltrække og fastholde kvalificerede medarbejdere til de mange projekter, de vinder:
– Dét at kunne tiltrække den nødvendige arbejdskraft er også en forudsætning for, at vi, som industri, overhovedet kan nå i mål med den grønne omstilling, siger Lars-Peter Søbye.
De mange nye projekter:
– Cowi har vundet to vigtige rammeaftaler i Danmark inden for forsyningssektoren. I løbet af de næste 4 år vil virksomheden hjælpe HOFOR og Novafos med blandt andet vandbehandling, spildevandsrensning og fjernvarme. Det samlede honorar for de to kontrakter er ca. DKK 300 millioner.
– I Norge har Cowi og Citec vundet udbuddet med hensyn til at udvikle CO?-opsamlingskonceptet for Borg CO2 og deres erhverv i Fredrikstad, Sarpsborg og Halden. Ambitionen er at undersøge, hvordan Borg havn kan blive Norges ledende industri inden for CO2-opsamling. Cowis honorar er NOK 1,7 millioner.
– I Canada har Cowi og Arkitema vundet en underentreprise i projektering, som omhandler vores første projekt i forbindelse med en undergrundsstation i Nordamerika, nemlig Ontario Line South i Toronto. Cowis honorar er ikke offentliggjort, men den samlede projektomsætning er USD 2,4 milliarder.
– I Storbritannien har Cowi vundet en kontrakt for Coire Glas-projektet i Invergarry, Scotland. Coire Glas er et foreslået hydrostatisk energilagringssystem med en mulig kapacitet på op til 1500MW. Cowi vil udføre en jordundersøgelse til en overordnet plan, som inkluderer en 1000 meter lang pilottunnel og en sammenfattende model af en dæmning. Cowis honorar er ikke offentliggjort, men den samlede projektomsætning er GBP +1 milliarder.
– I Sverige har Cowi vundet projektarbejdet i forbindelse med renoveringen af motorvejen E22 i Söderköping-området samt projektarbejdet i forbindelse med den nye viadukt ved Göta-kanalen. Cowis honorar er ca. SEK 50 millioner.
– Arkitema og Ratio har sammen vundet udbudskonkurrencen i forbindelse med arkitektonisk design, nemlig for det detaljerede design af projekterne Nordmøre og Romsdal Hospital (SNR) i Norge. Byggeprocessen er påbegyndt, og bygningerne forventes at være klar til brug i 2025. Det nye hospital er 55.000 m² og Arkitemas honorar er NOK 45 millioner.