Der er glæde i Dansk Håndværk over, at statsminister Lars Løkke Rasmussen straks er gået i gang med at indfri løftet om at genindføre Boligjobordningen/Håndværkerfradraget med tilbagevirkende kraft.
Direktør Morten Frihagen siger til Dagens Byggeri, at det ikke mindst får betydning for de små og mellemstore håndværksvirksomheder udenfor de største byer, der ikke er med på de store byggeopgaver som supersygehuse og Femernbælttunnel. Men det er også positivt for de mange først og fremmest boligejere, der vil forbedre deres boliger med blandt andet energirenovering:
Selv om man i skiftende regeringer i mange år har arbejdet for mindre administrative byrder, er det ikke det, vores medlemmer oplever. Derfor ser vi frem til, at den nye regering for alvor kigger på, hvad der gør, at de mindre virksomheder oplever stigende administrative byrder.
Ole Draborg, direktør, Danske Malermestre
– Det vil både skabe og fastholde arbejdspladser i alle egne af landet, og det vil også gøre det lettere for de mange håndværksmestre, som gerne vil tage unge i praktik, men mangler opgaver ude hos kunderne, at få plads til flere unge i virksomhederne, siger Morten Frihagen.
Opbremsning
Han peger på, at erfaringerne viser, at Håndværkerfradraget ikke bare bevarer, men også skaber arbejdspladser i de mindre byggevirksomheder:
– Vi så en opbremsning i foråret, da ordningen blev nedlagt, og derfor er vores forventning da også, at vi på den anden side af sommerferien får sat gang i de aktiviteter, som mange har sat på “hold”, fordi de lige ville se tiden an, siger Morten Frihagen til Dagens Byggeri.
En stor succes
Direktør Ole Draborg fra Danske Malermestre deler Morten Frihagens store tilfredshed med, at Boligjobordningen genindføres:
– Boligjobordningen har virkelig været en succes for malerbranchen, fordi vi er så løntunge. Vore mindre medlemmer kunne i høj grad mærke, at ordningen forsvandt fra årsskiftet. Det er skønt, at Lars Løkke Rasmussen indfrier sit løfte fra valgkampen, selv om det vil give noget administration for nogle af virksomhederne. Det er ikke alle, der har forberedt sig på, at de skal lave fakturaer med opdeling af lønudgifter og materialer, når kunderne henvender sig. Men det tager vi gerne med, siger Ole Draborg, der også hæfter sig ved, at regeringen har bebudet byrdestop.
Social dumping
– Selv om man i skiftende regeringer i mange år har arbejdet for mindre administrative byrder, er det ikke det, vores medlemmer oplever. Derfor ser vi frem til, at den nye regering for alvor kigger på, hvad der gør, at de mindre virksomheder oplever stigende administrative byrder. Danske Malermestre har gang på gang peget på, at der er så meget selvindberetning og så lidt opfølgning fra det offentlige, siger Ole Draborg.
Han opfordrer i øvrigt den nye regering til at følge op på kampen mod social dumping:
– Jeg håber ikke, at den nye regering nedprioriterer det område. Det var en af de ting, den nu forhenværende regering var gode til. De satte virkelig fokus på sociale dumping. Inden da var den borgerlige regering noget nølende med at sætte ind mod social dumping. Det, den forhenværende regering har foretaget sig på det område, har virket, så jeg håber, at indsatsen fortsætter, slutter Ole Draborg.