Nyt værktøj til at afdække skadelige stoffer i gamle materialer

Med et nyt Digitalt Materialeatlas får byggebranchen bedre muligheder for at genanvende og genbruge gamle byggematerialer.
Det kan være vanskeligt at gennemskue mulighederne for at genanvende eller genbruge forskellige materialer - men det kan byggebranchen nu få hjælp til med et nyt Digitalt Materialeatlas. Pressefoto.
Det kan være vanskeligt at gennemskue mulighederne for at genanvende eller genbruge forskellige materialer - men det kan byggebranchen nu få hjælp til med et nyt Digitalt Materialeatlas. Pressefoto.

Om VHGB

  • – Alle kan henvende sig til VHGB og få svar om byggeaffald.
  • – Videncenter for Håndtering og Genanvendelse af Byggeaffald samler, udvikler og formidler uvildig og konkret viden om håndtering og genanvendelse af byggeaffald.
  • – VHGB vejleder bygningsejere, entreprenører, rådgivere og kommuner om miljøfarlige stoffer ved ombygning, renovering og nedrivning og om mulighederne for genbrug og genanvendelse af bygge- og anlægsaffald.
  • – VHGB er uafhængigt og selvstændigt og besidder specialistviden og praktisk erfaring med at håndtere bygge- og anlægsaffald. VHGB blev etableret i foråret 2016 og er finansieret af Miljø- og Fødevareministeriet, Grundejernes Investeringsfond og Realdania.
  • – VHGB’s styregruppe omfatter Dansk Byggeri, Grundejernes Investeringsfond, Miljøstyrelsen, Trafik- og Byggestyrelsen, Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI), Bygherreforeningen og Kommunernes Landsforening.

Danmark skal blive bedre til at genanvende og genbruge. Det lægger et stort ansvar på byggebranchen, fordi over 1/3 af Danmarks affald udgøres af gamle bygge- og anlægsmaterialer primært fra nedrivninger og renoveringer.

Det kan imidlertid være vanskeligt at gennemskue mulighederne for at genanvende eller genbruge forskellige materialer – men det kan byggebranchen nu få hjælp til med et nyt Digitalt Materialeatlas.

Du finder det Digitale Materialeatlas på VHGB.dk (Videncenter for Håndtering og Genanvendelse af Byggeaffald), og det er gratis at benytte. Du vælger blot en bygningsdel og typen af materiale for at få svar på, om genanvendelse og genbrug kan anbefales

Vurderingen er baseret på viden om, hvilke problematiske stoffer der typisk findes i byggematerialer fra forskellige tidsperioder. Værktøjet kan også hjælpe med at finde ud af, om noget af byggeaffaldet ligefrem har salgsværdi.

Bedre miljø og sikkerhed

Ud over at opnå bedre mulighed for genbrug og genanvendelse kan du bruge det Digitale Materialeatlas til at sikre miljø og sundhed på byggepladsen.

Når du skal hive gamle byggematerialer ned og fjerne dem fra en bygning, er der nemlig risiko for, at de frigiver miljø- og sundhedsskadelige stoffer. Derfor er det også vigtigt for både miljø og sundheden for håndværkerne at kende de gamle byggematerialers indhold og egenskaber, så vidt det er muligt. Det er ligeledes relevant, når du vil benytte de gamle materialer i nybyggeri, hvor både indhold af stoffer og afgasning kan være problematisk.

Materialeatlasset er oprindeligt udviklet som en publikation i et samarbejde mellem Innovationsnetværket for Bæredygtigt Byggeri (InnoBYG), Center for Industriel Arkitektur på Kunstakademiets Arkitektskole samt Teknologisk Institut – og altså nu udviklet som digitalt opslagsværk af VHGB.

Relateret indhold