Infoarket
- Dansk Håndværk opfordrer til, at infoarket vedlægges, når håndværksmesteren sender tilbud til en kunde, eller at det efterlades på bordet hos kunden, når håndværkeren har været på besøg.
- Arket kan hentes på foreningens netside, dhv.dk, og må benyttes af alle interesserede virksomheder.
Ti tusinder af parcelhuse fra 1960-erne og ældre skal de kommende år have udskiftet deres tagplader, der runder udløbstiden.
Det kommer sandsynligvis bag på de fleste af disse husejere, at det bliver en meget bekostelig affære – ikke bare på grund af selve udskiftningen af tagpladerne, men fordi de risikerer at skulle udskifte hele tagkonstruktionen inklusiv isoleringen.
Det skyldes ifølge formanden for Dansk Håndværk, Niels Techen, at det nye bygningsreglement, som trådte i kraft den 1. juli, sender husejere ud i en tvivlsom gråzone.
Discount-løsning
Det gælder ikke bare ved nye tagplader, men også efterisolering.
– Som håndværksvirksomhed oplever jeg ofte, at kunderne, når først de får prisen på hele projektet, som lever op til lovkravene, springer fra og finder en håndværker – måske fra Østeuropa – der vil lave en ulovlig discount-løsning, siger Niels Techen til Dagens Byggeri.
Han peger på, at såvel det nye som det tidligere bygningsreglement indeholder en masse lovmæssige krav, der betyder, at man ikke bare kan skifte tagbeklædning.
– Man skal også vurdere, om det er nødvendigt at efterisolere, og det kan betyde, at hele tagkonstruktionen skal udskiftes, siger han.
Beregninger
Niels Techen slår fast, at håndværksmesteren skal lave beregninger af, om det kan betale sig eksempelvis at efterisolere, hvilket som regel er nødvendigt for at overholde energikravene.
– Det kan i praksis betyde, at man ikke kan nøjes med at skifte tagpladerne, men er nødt til, for at overholde lovgivningen, samtidig at skifte hele tagkonstruktionen og isoleringen.
Det er væsentligt dyrere end bare at skifte tagpladerne, og det får somme tider boligejeren til at søge en håndværker, der ser stort på kravene.
– Det kan også betyde, at folk fristes til selv at klatre rundt på hustagene og forsøge at udskifte tagpladerne, eller de hyrer en østeuropæisk virksomhed til at udføre opgaven. Der er et meget broget marked af aktører, og derfor har vi i Dansk Håndværk lavet en vejledning, som medlemmerne – og alle andre håndværksvirksomheder – frit kan bruge. Her forklares de, at håndværkerne skal overholde reglerne, også selv om boligejeren ønsker at slække på kravene.
Kan koste dyrt
Niels Techen advarer om, at det kan blive dyrt for boligejerne at se stort på kravene. Dels kan kommunen stille krav om, at arbejdet lovliggøres, og dels kan det få betydning, når huset engang skal sælges.
– På et eller andet tidspunkt bliver det nok afsløret, at reglerne ikke er overholdt. Og så bliver den lille besparelse i virkeligheden en meget dyr omgang, siger han.